Подаръци за различните годишнини от сватбата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_99663992

Сладките мигове след сватбеното тържество бързо отшумяват, идват децата, а годините потичат като пясък в шепи. Неусетно минава първата, а докато се обърнем вече са пет, до десет се нанизват грижи и радости в разноцветна броеница.

Колко често сте забравяли датата на собствената си сватба, тази на родителите ви или на най-близките ви приятели?

И колко често сте се питали какво да им подарите, според семейният стаж, който са натрупали?

Ето по какъв начин се нарича всяка годишнина от сватбеното тържество и какво се подарява по случая:

Денят на сватбата е Зелена сватба.

На първата година се празнува Памучна сватба. Подаряват се хавлии и кърпи.

На втората година се празнува Хартиена сватба. По-възрастните хора със стаж и опит в съвместния живот казват, че това е труден и сложен период за съпрузите. И така както лесно се къса хартията, така и лесно могат да се разрушат и отношенията между младите в семейството. Подаряват се книги, класически албуми, календари.

Кожената сватба се отбелязва на третата година след сватбата. Трите години съжителство се считат за преломен момент в отношението между съпрузите. Отношенията са по-силни, но и по-меки и гъвкави, точно каквато е кожата. Подаряват се изделия от естествена кожа – художествени или предмети за дома. Помежду си съпрузите могат да си разменят ръкавици, шапки или връхни дрехи от естествена кожа, ако тази идея не е в противоречие с техните схващания за опазване на животинските видове. Могат да се подарят и предмети от изкуствена кожа.

Платнената сватба е на четвъртата година от съвместния живот и за тази годишнина се подарява нова спално бельо.

На петата година е ред на Дървената сватба. Тя се счита за първата кръгла годишнина. Според древната традиция, ако тази година двойката е засадила дърво, тя ще се наслади на пра-пра-внуци. Подаряват се домакински и художествени предмети от дърво.

Чугунената сватба се отбелязва на шестата година и може да се подаряват всякакви предмети от желязо.

Седмата годишнина е Медна. Хубава традиция е съпрузите да си разменят медни монети като знак на материалното благоденствие в къщата. Медта е символ на семейната сила, красота и богатство. Купуват се медни съдове за дома.

Тенекиената сватба се случва на осмата година и символизира подновяването на семейните отношения. Подаряват се лъскави предмети за кухнята.

На деветата годишнина е Фаянсовата сватба. Мнозина смятат, че с времето семейните отношения стават все по-силни, но и тръпчиви, точно като силен чай. Подходящ символ са керамичните чаши пълни с чай – те са символ на красотата на семейните отношения и тяхното единство. Подарява се порцелан.

На десетата година се отбелязва Цветната сватба. Букет от рози за съпругата е символ на любов, вяра и надежда за следващите нови десет години. Удачен подарък са живи цветя, които след време могат да се засадят в градината.

След пет години е ред на Стъклената сватба. Подаряват се кристални предмети като символ на прозрачността, искреността и чистотата на отношенията, доказали се петнадесетте години съвместен живот.

Порцеланова сватба се празнува на 20-та година от сватбеното тържество. Подарява се красив порцеланов сервиз за хранене.

След 25 години съвместен живот се празнува Сребърна сватба. Това е най-чествания сватбен юбилей. Подаръците са от сребро.

Перлената сватба се чества на 30-тата година след сватбата. Тя е символ на перфектни отношения между съпрузите. Съпругът подарява на жена си перлена огърлица с тридесет перли, по една за всяка година съвместен живот.

На 40-тата година се отбелязва Рубиновата сватба. Рубинът е символ на любовта и огъня. Подарява се пръстен или друго бижу с рубин.

За 50 години съвместен живот, които са истинско доказателство, че човекът до нас и нашата половинка се празнува тържествено Златна сватба. Разменят се златни бижута, а ако партньорите имат църковен брак могат да изберат и да подновят сватбените си обети.

Малцина са онези, които имат щастието да доживеят Коронна сватба, която се отбелязва на 75-тата година съвместен живот. Най-големият подарък е възможността да се отпразнуват от всички поколения деца и внуци. Това е невероятният празник на целия род, който семейството е създало и оставило по своя път през годините.

 

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

160,533 преглеждания

Comments are closed.