Под 3% от българите си поставят ваксина срещу грип

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vaksina

Под 3% от българите си поставят ваксина срещу грип. Това съобщи д-р Ина Каменова от Министерство на здравеопазването.

“За съжаление България е една от страните с най-нисък имунизационен обхват в Европа – под 3%, за разлика от много държави, като Франция, Англия, Германия, където минимум 45% от хората си поставят противогрипна ваксина”, обясни д-р Каменова в интервю за Нова телевизия. По този показател единствено Индия, Китай и африканските страни се намират след нас в имунопрофилактиката.

Една от причините хората да не се имунизират е убеждението им, че от ваксината няма голяма полза Други пък се опасяват от алергична реакция. Според специалистите обаче това се случва много рядко. Те са категорични, че ползите са в пъти повече от евентуалните нежелани реакции. Освен това имало разработени алгоритми на действие при онези, които имат непоносимост към яйца. На тях ваксината се поставя в болнични условия, за да се вземат бързи мерки при анафилактична реакция.

Сезонът на вирусите дойде и е време хората да вземат превантивни мерки, твърдят общопроктикуващите лекари. По думите им пред кабинетите вече има пациенти с висока температура и възпалена носоглътка, но истинският пик на заболеваемостта щял да настъпи в края на януари. Фармацевтичните компании също са се активизирали и чрез различни кампании насърчават хората да се имунизират. Според тях началото на есента е най-подходящото време за поставяне на противогрипна ваксина, за да може организмът да си изгради имунитет.

Очаква се тази година да ни атакуват четири грипни щама Световната здравна организация вече съобщи, че два от тях ще са от тип А, а другите два – от тип В. Сред тях отново е свинският грип А(H1N1), известен още като „Калифорния”. Вторият вирус от тип А е „Tексас” А(H3N2) – наследник на миналогодишния „Виктория”. Вирусите от група В, които вече се разпространяват сред населението, са „Масачузетс” и „Бризбейн”.

Уязвими отново ще са децата, бременните, възрастните хора със сърдечносъдови, белодробни и бъбречни проблеми. Най-честите усложнения при децата са отити и пневмонии, твърдят специалистите. Според тях обаче не са редки и менингитите, енцефалитите или конюнктивитите. Причината е, че от токсичните продукти, които отделя вирусът, малките кръвоносни съдове стават по-пропускливи и така влизат повече бактерии в организма.

Възрастните хора обикновено имат изграден някакъв имунитет, но при онези с хронични заболявания могат да се създадат условия за опасни усложнения. Хората, които са прекарали инфаркт, са сред най-уязвимите, категорични са медиците.

Източник: Hospital.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,834 преглеждания

Comments are closed.