Почитаме Свети Йоан Предтеча (Ивановден)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
Joan

На 7 януари Православната църква почита Св. Йоан, който предрича идването на Иисус Христос и му дава Свето кръщение (Богоявление) в река Йордан.

Наричат го Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята. Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството.

Ивановден като народен празник е част от богатия в обредно отношение коледно-новогодишен празничен цикъл.

Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. Обредът е предназначен за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи. Този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците.

В Югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Освен обредното къпане се разменят и подаръци, приготвя се празнична трапеза и се канят гости.Обикновено се гостува у кумовете, а кумците носят вино, месо и хляб.

В някои райони на страната след Ивановден коледарите излизат на празнично хоро, с което приключва и обичаят Коледуване.

За празничната трапеза се приготвят постни и месни ястия. Вари се жито, боб, меси се баница, пекат се месо и традиционни колбаси – кървавица, луканка, суджук. Приготвя се кисело зеле със свинско месо.

По данни на Националния статистически институт имен ден на 7 януари празнуват над 370 000 българи, носещи имената Иван, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивана, Калоян, Жан, Жана, Яна.

Имената Иван и Иванка са сред едни от най-често срещаните у нас.

ivanovden

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,103 преглеждания

Comments are closed.