По-малко захар в бебешките храни, искат евродепутати

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
bebe-hranene

Европейският парламент блокира предложение на ЕК за нови правила на ЕС, които ще продължат да допускат съдържание на захар в бебешките храни до три пъти по-високо от препоръчаното от Световната здравна организация (СЗО). Вместо това евродепутатите настояват за намаляване на съдържанието на захар до препоръчаните от СЗО стойности. Това се посочва в съобщение на ЕП.

“Въвеждането на такива високи нива на захар в храните, особено в толкова ранна възраст, би допринесло за повишаване нивото на детско затлъстяване и би могло да се отрази на развиващите се вкусови предпочитания при децата. Особено за кърмачета и малките деца добавената захар трябва да бъде сведена до минимум”, казва Кийт Тейлър, който е изготвил възражението.

Според евродепутатите предложението “противоречи на всички здравни съвети, отправени от СЗО и научните комитети в държавите членки, които препоръчват значителни намаления в общата консумация на захар.”

СЗО препоръчва ограничаване консумацията на захар до по-малко от 10 на сто от общата енергийна стойност, а предложението на Европейската комисия продължава да допуска 30 на сто от енергията в бебешките храни да се осигуряват от захар (7.5 грама захар/100kcal са равни на 30 kcal от захар в 100 kcal енергия).

Според евродепутатите, като се има предвид, че в момента лошият режим на хранене е основната причина за заболяване и смъртност в световен мащаб (по-голяма от тютюна, алкохола и липсата на физическа активност, взети заедно), максимално позволеното ниво на захар трябва да бъде значително понижено.

Освен това евродепутатите са на мнение, че за всеки случай нови технологии като ГМО и нанотехнологиите, чиито дългосрочни рискове не са все още известни, трябва да бъдат забранени при производството на детски храни.

Предложеният акт се отнася конкретно за преработените храни на зърнена основа и бебешките храни за кърмачета и малки деца и се отнася за член 11 на Регламент (ЕС) No 609/2013, който дава на Европейската комисия правомощието да приема делегирани актове, очертаващи конкретните изисквания за съдържанието и информацията на храните, попадащи в неговия обхват, се уточнява в съобщението.

източник: regal.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

16,965 преглеждания

Comments are closed.