Планетата се нуждае от герой като ТЕБ!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Земята се дави в отпадъци, но ако вземем мерки сега, не е твърде късно да я спасим.

Това е едно от основните послания на детската книга „Къде отива боклукът?“, а вдъхновени от нея, ние от издателство „Ракета“ инициираме кампанията „Планетата се нуждае от герой като ТЕБ!“.

Как можете да се включите в нея?

– Изтеглете безплатното приложение с идеи и места за отбелязване на точки.

– Разкажете на децата си какво биха могли да правят самите те, за да живеят природосъобразен начин на живот и превърнете мисията в игра.

– Споделете под Facebook публикацията на нашата страница как вашето семейство се грижи за околната среда и какво правите, за да не създавате излишни отпадъци.

– Участвайте с коментара си под формата на текст, снимка или видео до 20 октомври 2020 г., а петима от вас, избрани с жребий, ще получат подаръци.

Къде отива боклукът?

kada-otiva-bokluka_431_571

 

Отпадъци, рециклиране и грижа за нашата планета
Автор: Джес Френч

Превод: Габриела Кожухарова

Пълноцветно издание с твърди корици

Издателство: „Ракета“, 2020 г.

 

Едно от любимите занимания на Джес Френч като дете било да претърсва плажа за захвърлени от морето съкровища. Живеела по крайбрежието и оглеждала с часове пясъка за морски създания и фосили. Откривала най-различни находки, но за съжаление, се натъквала и на много боклук – от балони до седалки за тоалетни чинии. 

Днес авторката на детската книга „Къде отива боклукът? Отпадъци, рециклиране и грижа за нашата планета“ е природозащитник и ветеринар и се сблъсква лице в лице с ужасното въздействие на боклуците ни върху дивата природа и не само.

Фактите говорят, че:

– отпадъците, които изхвърляме всяка година, биха могли да напълнят опашка от камиони, обикаляща света около 24 пъти.

– в Тихия океан плува сметище, голямо колкото три Франции;

– първата произведена пластмасова четка за зъби все още съществува и не се е разградила.

Да, нашата планета се дави в боклука, но ако вземем мерки сега, все още имаме шанс да я спасим.

В наши дни хората произвеждат повече отпадъци откогато и да е било и планетата ни страда. Искрено вярвам, че ако всички бяха наясно колко вреден е боклукът им за планетата, щяха да предприемат мерки, за да променят това. Надявам се, че като разпространяваме информация по въпроса, ще успеем да предотвратим щетите, причинени от отпадъците и ще превърнем света ни в по-приятно и чисто място, на което всички да се наслаждаваме. Добрата новина е, че за голяма част от проблемите ни с боклука има простички решения, а силата да внесем положителна промяна, е в наши ръце“, споделя Джес Френч.

Българското издание на „Къде отива боклукът?“ вече е при нас и е пълно с любопитни и въздействащи факти, свързани за видовете замърсяване, земната атмосфера, ресурсите на нашата планета и десетки други теми, които са от огромно значение за екоравновесието.

От страниците на книгата всяко дете ще научи не само какво се случва с нещата, които изхвърляме, но и какви са последиците от това.

Ще открие съвети, които ще му подскажат как самото то може всеки ден да допринася за една по-чиста среда.

Ще прочете една приказка, която не започва никак добре, но за сметка на това носи поуката, че не е задължително да сме пораснали възрастни, за да станем герои, които спасяват планетата. Дори най-малките имат силата да променят нещата към по-добро.

***

Книгата е преводен проект на „Ракета“ и е второто издание, с което екипът на издателството показва своята съпричастност по темата. В началото на 2020 г. издадохме и наръчника „Живот с нулев отпадък в България“ на Блажка Димитрова.

„Къде отива боклукът?“ достига до читателите под логото на издателство „Ракета“ с подкрепата на „Еко Партнърс България“ и „Kaufland България“.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,925 преглеждания

Comments are closed.