Пиле и пуйка като първа бебешка храна
Кога мога да започна да давам на бебето си пилешко или пуешко месо?
Както вече споменахме, много педиатри в САЩ препоръчват пилешкото и пуешкото месо, както и други източници на протеини да са първа храна за захранване на бебетата на 8-10-месечна възраст. В много европейски страни, Великобритания и Канада, националните здравни служби препоръчват месото като първа храна поради богатото си съдържание на хемоглобин, желязо и протеини. Причината е, че по-ранното въвеждане на месото осигурява подходящо ниво на хемоглобин и желязо в кръвта, както и цинк.
Хранителните стойности на пилешкото и пуешкото месо
Пилешкото месо е богато на протеини, хемоглобин и желязо. То е едно от най-лесно смилаемите меса и е подходящо за бебето ви. Същото важи и за пуешкото месо – много добър избор за захранване на бебето.
Пуешко месо (200 гр. – печено бутче) протеини – 55.74 мг. |
|
ВИТАМИНИ |
МИНЕРАЛИ |
Витамин А: 0 |
Калий: 560 мг. |
Витамин С: 0 |
Фосфор: 398 мг. |
Витамин В1 (тиамин): 0.12 мг. |
Магнезий: 64 мг. |
Витамин В2 (рибофлавин): 0.48 мг. |
Калций: 64 мг. |
Ниацин: 7.1 мг. |
Натрий: 154 мг. |
Фолиева киселина: 18 мкг. |
Желязо: 4.6 мг. |
Съдържа други витамини в малки количества. |
Съдържа малки количества манган, мед и цинк. |
Пилешко месо (200 гр. – печено бутче) протеини – 54.06 мг. |
|
ВИТАМИНИ |
МИНЕРАЛИ |
Витамин А: 126 мг. |
Калий: 484 мг. |
Витамин С: 0 |
Фосфор: 366 мг. |
Витамин В1 (тиамин): 0.15 мг. |
Магнезий: 38 мг. |
Витамин В2 (рибофлавин): 0.46 мг. |
Калций: 24 мг. |
Ниацин: 12.63 мг. |
Натрий: 182 мг. |
Фолиева киселина: 16 мкг. |
Желязо: 2.62 мг. |
Съдържа други витамини в малки количества. |
Съдържа малки количества манган, мед и цинк. |
! Пилешкото и пуешкото месо са чудесен източник на протеини. Най-много желязо е концентрирано в червеното месо.
Как да избирате и съхранявате пилешко и пуешко месо
Бялото пуешко и пилешко месо като гърдите са по-богати на протеини и имат най-малко мазнини. Червеното месо на бутчетата е по-богато на желязо и мазнини. Изберете червеното месо за захранване на бебето. Съдържанието на мазнини го прави лесно за пюриране със сравнително гладка консистенция като резултат. Високото количество желязо е най-голямото преимущество на това месо.
Най-добрият начин за приготвяне на пуешко и пилешко месо за бебета
Вкусен начин за приготвяне на пилешко и пуешко месо е варенето на парченца в малко количество вода със зеленчуци и малко риган или чесън. Печенето като начин на приготвяне е винаги за препоръчване. То най-много съхранява хранителните стойности на продукта. Готвенето на пара е също много ефективен метод за тази цел.
Задушаването на месо на бавен огън също е добра идея за приготвяне на месото. Имайте предвид, че хранителните вещества от месото ще останат в бульона.
Ако бебето ви не е свикнало с вкуса на пуешко или пилешко месо, използването на бульона може да направи вкуса твърде натрапчив. Отделете го и вместо него добавете вода, за да направите пюрето.
Някои храни, които се комбинират добре с пилешко и пуешко месо:
Ябълки
Грозде
Манго
Папая
Праскови
Круши
Броколи
Моркови
Карфиол
Патладжан
Зелен фасул
Картофи
Тиквички
Тиква – кръгла и продълговата
Овесени ядки
Леща
Макаронени изделия
Ориз
6,258 преглеждания