Петте елемента, чрез които да постигнем хармония у дома

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Feng-Shui

Връзката ни с природата подобрява качеството на живот и ни помага да се отървем от стреса и ежедневното напрежение. Тенденцията за единение с природата все по-често се забелязва сред хората, които живеят в големите градове и това ясно личи в желанието им за връзка с природата, дори ако живеят на 20-я етаж в центъра на големите градове. Израз на тези тенденции са опитите да се отглежда собствена градина, обзавеждането с естествени материали, стремежът към заземяване.

Тенденцията изважда на преден план различни ритуали и практики за пряко и по-истинско единение с природата.

Когато сме на почивка се наслаждаваме на морските вълни, на планинските хребети, на прекрасните залези, но замисляли ли сте, защо не правим това, когато сме у дома, в населеното място, в което живеем от години и защо се нуждаем от екзотичен коктейл и шезлонг, за да се наслаждаваме на естествената красота на света около нас?

Възстановителните сили на природата са безспорни, ето защо би било добре да се опитаме да погледнем на пространството, което обитаваме през останалото време от ежедневието ни, извън дните, в които сме отпуска и да пренесем частица от красотата на природата в дома си.

Нашият дом е визитната картичка на хората, които го обитават, на нашата същност, характер и темперамент. Домовете, които обитаваме ни въздействат, така както ние въздействаме върху домовете си. Това е сложна материя, която фън шуй се опитва да обяснява от хилядолетия, за да ни помогне да разберем и осъзнаем дълбоката връзка, която съществува между нас и домовете ни.

Чрез наблюденията си на естествения свят, древните шамани са осъзнали вътрешния мир на природата, на това как тя работи и са използвали тези знания, за да създадат възможно най-приветливата и дружелюбна среда за живот. От тях днес до нас достига и знанието за петте основни елемента, които олицетворяват не само физическата материя, но и енергията, която те носят в себе си и която можем да използваме, за да създадем позитивна атмосфера в ежедневието си.

 Петте основни елемента в природата са дърво, огън, земя, метал и вода. И тъй като ние сме част от природата, носим тези пет елемента в себе си. Използвайки езика на природата, ние можем да разберем кои сме ние и какво е нашето значение за природата. От това следва и възможността да приобщим повече природни елементи в ежедневието си, а това от своя страна ще ни помогне да постигнем хармония и спокойствие.

Feng-Shui-1

Как петте елемента могат да ни помогнат да се свържем с природата, докато сме у дома и как животът ни да стане по-смислен и удовлетворяващ.

Например, дълго неизползвани помещения и вещи ни карат да те чувстваме зле, макар рядко да го осъзнаваме. Липсата на естествена светлина и чист въздух, плюс купища неизползвани електрически уреди и пластмасови пособия превръщат всеки дом в неуютно и натоварващо място.

Как да разберем дали петте основни елемента са добре балансирани в дома ни и какво да направим, за да го постигнем.

Обикновено се водим от интуицията си. Усещаме, че нещо не е наред, но често отлагаме промените. Неминуемо обаче идва момент, в който съвсем отчетливо осъзнаваме, че в определени места в дома ни не се чувстваме добре.

Най-лесният начин да осъзнаем къде са тези места е да обиколим дома си и да поседим на определеното място със затворени очи, дишайки равномерно и бавно. Най-добре е това да се случва сред тишина. След това трябва да отворим очи и да огледаме подробно стаята. Следва да си дадем сметка как се чувстваме точно в този момент.

Има два варианта, пространството да ни се стори приятно и пълно с енергия или да ни се стори скучно и застояло.

Понякога е достатъчно да се завъртим около себе си или да се позиционираме така, че да се опитаме да уловим слънчевата светлина в стаята. Успеем ли, това може да се окаже достатъчно, за да се справим с балансирането и хармонизирането на съответното помещение.

Дърво

Дървесината е символ на гората и на материалите и предметите, изработени от нея. Растения, които отглеждаме у дома, градините, които правим на терасите си, както и гледки към паркове и градини предлагат истинска връзка с този елемент. В интериора можем да включим дървена маса и столове и да акцентираме в зелено една от стените в помещението.

Огън

Огънят може да се внесе в един дом чрез горящите свещи или чрез камината. Други визуални препратки към огъня са  картини на изгреви и залези. Съща така с огъня се свързват червения и оранжевия цвят. Специалистите по фън шуй казват, че домашните любимци също допринасят за връзката ни с огъня.

Земя

Земята се свързва с почвата, различните камъни и скалите. Една хубава тухлена стена в хола или каменна пътека в градината, ако живеем в къща, керамичен съд на кухненския шкаф или планински пейзаж на стената ще допринесат за влизането на този елемент в дома ни. Той ще допринесе за повече стабилност в живота ни и за балансирането на отношенията между обитателите му.

Метал

За да внесем този елемент у дома можем да използваме сребърен или меден предмет, които имат сантиментална стойност. Чудесно би било, ако предметът е родствен е се е предавал от поколение на поколение. Металът внася повече дисциплина и съвършенство в живота на всяка фамилия.

Вода

Течащата вода е важен елемент за всеки дом. Малък фонтан или инсталация с капеща вода в антрето е най-добрият начин да заредим с жизненост и енергия всеки дом ! Тихото ромолене на водата се възприема за положително приветствие към всеки прекрачил прага на дома ни. Освен това звукът на водата дава усещане за спокойствие и мир. В пряка връзка с елемента вода са огледалата и всички стъклени материали, които сами по себе си приличат на вода.

Морийн  Каламия
www.mindbodygreen.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,458 преглеждания

Comments are closed.