Пет начина децата да ви помогнат да се отпуснете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5nachina

За майките няма почивен ден, те са в режим 24/7 и да избягат от ежедневните си задължения често е невъзможно, но понякога трябва да си взимат почивка.

Почивката може да е няколко минути слушане на любимата музика или боричкане на пода с хлапетата, или четена на любимата приказка.

Дали са у дома около децата или в офиса с колеги, днешните майки са прекалено натоварени, често със задължения, неприсъщи за тях. Понякога изглежда сякаш няма как една крехка жена да се справи с толкова много задачи, но противно на съмненията, днешната жена и майка успява.

Тя спортува, пазарува, готви, пере, простира и глади, играе с децата, учи ги да смятат и четат, планира партита и семейни събирания, ваканции и пътувания. Списъците със задачи ако бъдат разгънати, ще са по-високи от собствения й ръст и е много вероятно голяма част от тези списъци да остане неосъществена, ако не остава време за почивка и релакс.

Ето няколко начина да се справите със стреса, дори в компанията на децата.

1. Изключете мобилният си телефон поне за ден

Липсата на връзка с вас, може да разтревожи близките ви, но ако си припомните близкото минало, ще си дадете сметка, че преди появата на мобилните устройства никой не е бил на разположение 24/7 и въпреки това светът е функционирал.
Не изключвайте само звука, защото това ще е повод да се изкушавате и непрекъснато да проверявате, дали някой ви е търсил.
В деня без телефон се фокусирайте върху децата и посветете деня си на тях. Те ще го забележат и ще го оценят.

2. Слушайте заедно аудио-приказки, докато се гушкате на дивана

Наред с аудио-приказките, гледането на анимационни филмчета също е сред едно от сближаващите и разтоварващи занимания с децата. Няма родител, който да не обича да гледа анимационни филми – любимите от своето детство и любимите на своите деца. Става така, че ако практикувате това забавление, в един момент децата започват сами да ви канят да гледате заедно телевизия и филми или да слушате приказки.
Можете да си пуснете любимата аудио-книга и да я изслушате заедно или да изгледате любимото на всички филмче без никакви угризения, че не сте измили чиниите.

3. Останете в леглото до обяд

Едно от малките удоволствия на всяка майка е да изпрати по-големите деца на детска градина и да се върне в леглото, където да се гушка с по-малкото дете по пижама поне до обяд. Това е чудесен начин за бягство от ежедневието. Децата не бива да са извинение за непрекъснатото бързане, стрес и напрежение.

4. Спрете и разкажете приказка на децата си

Един от най-често споделяните спомени на възрастните е за тяхното собствено детство и за това как татко им е чел приказки или разказвал измислени и страшни или весели истории, когато те са били деца. Вероятно той все още държи палмата на първенството по увлекателно разказване на любопитни истории, но вече ги разказва с удоволствие на своите внуци.
Разказването на истории и фантазирането е идеален начин да свалим напрежението, не отнема много време и върши наистина чудеса. Наред с това има силна сплотяваща роля между родителите и децата. Затова припомняйте си по-често колко радост са ви носили миговете, в които вашите родители са ви разказвали приказки и не лишавайте своите деца от това удоволствие. То със сигурност ще ви върне в детството и ще ви разтовари психически.

5. Масаж с крачета

Колко пъти ви се е искало да отидете на масаж, но или няма на кого да оставите децата или имате толкова други задачи, че за това удоволствие дори не смеете да си помислите.
Има един много лесен и очарователен начин да получите мечтаното удоволствие, при това у дома и напълно безплатно.
Разбира се, това може да стане само, ако децата са още малки и теглото им не е голямо. Масажът се осъществява като легнете по корем на пода, в близост до някаква опора, а малкото дете започне да се разхожда по гърба ви. Така то ще ви масажира с крачетата си. Децата много обичат да правят това и с удоволствие приемат тази задача. А вие ще получите няколко минути масаж, раздвижване на гърба, а понякога и няколко минутна лека дрямка. Удоволствието е гарантирано, забавата за децата – също.

Намирането на време „за мен“ е важно, когато сте в постоянната компания на децата си. Трябва да си казвате, че имате нужда от кратка почивка от време навреме, те могат да ви съдействат и освен, че вие ще се почувствате по-добре, ще задълбочите връзката си с тях, показвайки им, че вие също се нуждаете от тях и от помощта им, така както те от вас.

 

по идея от familyshare.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4 196 преглеждания

Comments are closed.