Пет идеи как да забавляваме болното дете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kashlica_smqh_igri

Колкото и да е болно детето, ако температурата му не е над 39 градуса, трудно ще остане в леглото дълго време.

Естествено филмчетата по телевизията, игрите от таблета на мама, клипчетата от телефона на тате ще свършат работа за известно време, но като цяло децата, особено, когато са неразположени са раздразнителни и “кисели”. Освен от заболяването, често това е и благодарение на еднообразието, което настъпва по време на домашната изолация.

Как да превърнем дните с кашлица и хрема у дома в забава?

Първото нещо, с което е добре да започнете е, да не се опитвате да налагате на болното дете строг дневен режим и график. Отпуснете се, за вас също е важно да сте спокойни. Когато малкото ви дете е болно, не е нужно да го карате да следва някакви правила, да се храни под час, да пие чай с лимон и да спи по команда. Вместо това, по-добре се гушкайте заедно в леглото, четете си приказки, разказвайте си весели истории, разглеждайте снимки. Когато детето усеща вашата близост, то се успокоява, а топлината, която получава от вашето тяло му действа положително.

Никога не обвинявайте болното дете, че капризничи или се глези. То не го прави умишлено. Затова бъдете нежни, внимателни и търпеливи.

Имайте предвид, че децата трудно приемат лекарства под каквато и да е форма, както и да се съпротивляват на всички процедури, които вие сте решили, че трябва да им приложите с лечебна цел. Не се опитвайте да ги принуждавате да правят едно или друго нещо, ако те не искат, но можете да им разкажете, че това ще им помогне да се почувстват по-добре, че така заедно ще преборите болестта и т.н.

Много е важно, когато обещаете нещо на болното дете, да го изпълните скоро след като сте дали обещанието.

Ако детето не е с прекалено висока температура и е активно, можете да му предложите различни забавления, с които да се разнообрази. То може да рисува, да реди пъзели, мозайки, като същевременно остане на топло в леглото.За целта можете да използвате поднос или малка масичка за закуска в леглото.

Донесете любимите играчки на детето в леглото му и го оставете да си играе с тях колкото иска.

Важно е да не забравяте, че доброто настроение също лекува, както добрият сън и достатъчната почивка.

Пет забавни идеи как да разнообразите болното дете:

1. Извадете старите албуми със снимки от вашето детство, а ако имате и такива на вашите родители и разкажете весели случки от миналото си – как сте се родили, как сте тръгнали за първи път на детска градина, какви сте били като малки, колко смешни са били униформите ви в първи клас и т.н.

Тези истории ще разнообразят детето и ще отвлекат вниманието му от болките в гърлото и корема.

2. Потърсете аудиозаписи на приказки от близкото минало и му ги пуснете да ги слуша със затворени очи. Подобни има в Ютуб. Можете да използвате слушалки и така детето по-лесно ще изключи околните шумове. Много вероятно детето да се унесе и заспи още преди да е свършила приказката.

3. Направете малка крепост от възглавници около леглото на болното дете или параван от одеяла и покривки. След това се пъхнете при него и му прочетете някоя забавна история.

4. Дори ако предпочита да си лежи, детето може да рисува с цветни моливи или да прави нещо друго с ръцете си, например с ваша помощ да сгъва оригами.

5. Пъзелите и различните конструктори за сглобяване могат да свършат чудесна работа и да вдъхновят болното дете. Играчките тип “Кубчето на Рубик” и всички подобни вариации и лабиринти също са прекрасна идея за забавление в дните, докато детето се почувства по-добре и отново стане на крака.

По идея от www.moirebenok.ua  

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,392 преглеждания

Comments are closed.