Първата коледа на бебето – незабравима!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

christmas-baby.jpg

От Кристи Бърнет

Децата са причина да заобичаме Коледа дори повече от преди. Когато от нас зависи да организираме незабравим празник за едно, две или повече малки същества, когато трябва да всичко в дома да стане по-уютно, семейно и празнично от всякога, когато трябва да им покажем магията на Коледа през всички легенди, традиции, поверия и християнски (и не само ) ценности, Коледа се превръща в нещо много повече от празник. Това е цяла малка магия, която трябва да организираме и пресъздадем. Кои са най-важните неща, които да направим по време на първата Коледа на детето?

Традициите

Всяко семейство отбелязва Коледа със своя собствен набор от традиции, които са важни са всички в него, които всички очакват с нетърпение и които се предават на най-малките в семейството – още с първата Коледа. Да, Бъдни вечер и Коледа включват специфичните ястия на масата – пости за 24 декември и месни на 25. Четенето на молитва на Бъдни вечер. Отиването на църква на Коледа. Месенето на обредни хлябове, приготвянето на типичните български ястия. Всеки един аромат от трапезата, всеки един цвят и вкус създават усещането за Коледа на детето ви. Какви идеали бихте искали да предадете на детето си? Какво искате да научи за Коледа? Кои са важните неща, които искаме да споделяме на този празник година след година? ТС тях започваме още от първата Коледа на бебето.

Семейството

Когато децата са по-големи вълнението винаги е около идването на Дядо Коледа и получаването на подаръци. В крайна сметка, обаче, подаръците се забравят и остават спомените от споделените моменти, от времето, в което сме били заедно като семейство. Затова да не забравяме, че покрай трапезата, пазаруването, приготвянето на украсата и ястията, най-важно е да бъдем заедно – дори във всеки един малък ангажимент около празника. Миговете ни заедно са най-ценното, което можем да си подарим.

Украсата

Една хубава традиция е всяка година да добавяме по нещо малко и ново към украсата- още еднаколедна играчка, още един направен от нас гирлянд, малко коледни картички от приятели или направени от детските ръчички… Ако това е първата Коледа на бебето можем да му подарим играчка за елха с неговото име и годината. И добавяме по още една всяка година. С повече късмет това могат да са играчките, които те ще пренесат върху тяхната собствена елха, когато станат големи и имат семейство. 

Снимките могат да се превърнат в много красива и пълна със спомени декорация – снимки от различните коледи на децата, окачени на гирлянд или поставени в прозрачни стъклени топки на елхата. Така година след година ще добавяме по още една стъпка от порастването на детето и всяка една година от живота им.

Звук и картина

Заредете батерията на камерата, защото видеата, които направите на децата ще са незабравим спомен, който ще имате след години. Мислите, че смешното плюмчене, бърборене, пълзене, цапане с храна, са нещо, което ще продължи вечно, но сам след няколко години ще имате пораснали деца и единственото, което ще имате като спомен са тези малки ленти, пълни с безценни кадри. Можете да заснемете:
*украсяването на елхата
*първото опитване на джинджифиловите бисквитки (тиквеник, кисело зеле…)
*първото посещение на дядо Коледа
*как наблюдава лампичките на елхата и по прозорците
*специалния коледен костюм
*получаването на подаръците и разопаковането им
*похапването от вкусните неща на масата
*снимка с всеки един член на семейството – и, разбира се, селфита!

Подаръците

Лесно е сте пре-етусиазирани и да прекалите с броя на подаръците и количествата на играчките, които ще купите за първата Коледа на бебето. Обаче, всяка една майка с опит би ви посъветвала да избирате умно, малко на брой, но качествени играчки. От безвредни материали – като дърво и плат, с които детето да играе по-дълго време. И помнете едно: колкото по-проста играчката, толкова повече възможности за игра с нея. Затова се стремете да избирате играчки, които могат да влизат в различни роли с порастването на бебето. Дървените кубчета, конструкторът, топките, пъзелите са неща, които можете да започнете да използвате сега и да продължат да са сред любимите занимания на детето до предучилищната му възраст. Попитайте ваши приятели за препоръки и разгледайте в интернет 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,926 преглеждания

Comments are closed.