• No categories

Овесените ядки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

oveseni-yadki

Вкусни, много полезни и достъпни – това са овесените ядки. Освен че доставят редица важни вещества и влияят много благотворно на стомаха, те са лесни за приготвяне и добре се съчетават във всякакви комбинации. Научете повече за този здравословен продукт.

Овесът е древна култура, служеща за храна на хора и животни още преди новата ера. Култивиран е в Азия. Освен за ядене, той се е използвал и като лечебно средство. В Римската империя римляните и гърците дълго време го считали за плевел. Но бързо древните открили, че освен вкусен, овесът е и много хранителен и засища. Днес хранителните му качества не се оспорват от никого. Най-големи производители на овес в световен мащаб са Русия, САЩ, Канада, Германия, Полша и Финландия.

Овесът е житно растение. След като се събере, той обикновено се пече или се изсушава. Така става по-дълго издръжлив и се запазва в свеж вид. Той се дели на две големи разновидности – т.нар. летен и зимен овес. От овеса се произвеждат много различни продукти под различни форми – например овесено брашно, хляб, макаронени изделия, овесени трици и т.н. Най-употребяваният от тях безспорно са овесените ядки.

Какво съдържат овесените ядки?

Те съдържат редица полезни вещества, включително и много витамини. Богати са на В5, както и на В1 и В9. Съдържат микро и макро елементи, още витамините Е, РР и В. Богати са на минералите фосфор, магнезий, калий, желязо, мед. Сто грама овесени ядки са достатъчни да задоволят дневната доза от целулоза на организма. Овесените ядки съдържат бавноусвоими въглехидрати, които се разграждат за няколко часа – затова са толкова засищащи. Те са най-вече въглехидратна храна, но въпреки това съдържат и белтъчини, ненаситени мазнини и много фибри. Голям плюс на овесените ядки е, че са непреработени, т.е. имат нисък гликемичен индекс – усвояват се бавно от организма, като така регулират нивото на кръвната захар и инсулина. По този начин се осигурява енергия на тялото за дълго време. Фибрите прочистват храносмилателната система.

Енергийната стойност в 100 г. сварени ядки е около 400 kcal. В 100 грама цели овесени ядки се съдържа следното количество вещества:
1. Белтъчини – 13.0 г.
2. Мазнини – 7.5 г.
3. Въглехидрати – 66 г.
4. Целулоза – 1.7 г. 
5. Калий – 360 мг.
6. Калций – 23 мг.
7. Магнезий – 120 мг. 
8. Фосфор – 220 мг.

Имайте предвид, че овесените ядки са от малкото зърнени продукти, които запазват максималните си качества дори и след обелване.

oveseni-yadki

За какво са полезни?

Овесени ядки са много полезни при поддържане на здравословно хранене, тъй като са нискокалорични и имат редица положителни влияния върху организма.  Редовната консумация на овесени ядки помага при лечението на стомашни заболявания и намалява нивото на лошия холестерол в кръвта, изчиства кръвоносните съдове. Те имат свойството да прочистват стомаха и червата от натрупаните хранителни остатъци, действат детоксикиращо при редовна употреба. Храните, съдържащи голямо количество влакна, се свързват с токсините и ги изхвърлят от организма. Така те предпазват от рак на дебелото черво. Тъй като съдържат голямо количество баластни вещества, овесените ядки намаляват апетита, защото засищат глада трайно. Подобряват състоянието при нередовен стомах и проблеми с дебелото черво. Повишават имунитета, поддържат тонуса и избистрят тена и кожата, тъй като детоксикират.

Как да изберем предпочитаните овесени ядки?

Овесените ядки са леснодостъпни и се намират във всеки магазин. Съществуват 3 основни вида:

– натурални овесени ядки – обелените овесени ядки са изпечени и нарязани, варят се 2-5 минути и се киснат, те са най-грубите овесени ядки;

– леко преработени овесени ядки, готови за бърза консумация – натурални ядки, които са допълнително пресовани и оваляни в овесено брашно, накисват се или се кипват;

– фини – ситно нарязани и изпечени, могат да се консумират директно, само с добавяне на топла вода или мляко.

Варени или накиснати ядките може да се съхранят до 12 часа в хладилник. Добър апетит!

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

19,535 преглеждания

Comments are closed.