Отпадна плащането на такси за детските ясли и градини в Берлин

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_kindergarden.jpg

От 1 август в Берлин напълно отпадна плащането на такси за детските ясли и градини. Това е важен момент в социалната политика на Германия, който е продължение на действащата от 2007 г. схема за поетапното отпадане на таксите за деца на възраст над една година.

За родителите остават обаче разходите за храна за всички възрастови групи.

Това решение превръща Берлин в първата федерална единица в Германия, която премахва изцяло всички такси, които са свързани с детските ясли и градини.

В провинция Райнланд-Палатинат няма такова плащане от 2010 г. насам за децата над 2-годишна възраст. В Долна Саксония и Хесен от 1 август спира събирането на такса за деца над 3 години. Същото се отнася и до източногерманската провинция Бранденбург, където родителите са освободени от такса за последната година в детската градина. На други места експериментират с един безплатен ден в седмицата.

Сандра Шеерс, министър по семейните въпроси, коментира, че по този начин много семейства и родители получават финансово облекчение. Федералният министър по семейните въпроси Франциска Гифи посочи, че “яслите и градините са образователни заведения, а образованието трябва да е безплатно”, и повтори намерението си промяната да се случи в цяла Германия.

Доплащането за храна за най-малките средно възлиза на 23 евро, а за занимални в началните училища – на 37 евро. Конкретният размер се определя според отчет за доходите през последните 12 месеца. За семейства с две или повече деца има отстъпка – 80% при две, 60% при три и 50% при четири и повече деца.

Ръководството на яслите и градините може да поиска допълнително заплащане за спортни занимания, уроци по чужди езици или за предлагане на органична храна. Властите не оставят това без контрол – поисканите суми не могат да надхвърлят 90 евро. От 1 септември 2018 г. влиза в сила и разбита на 3 категории регулация, както и нова система за предварително информиране на родителите с цел повече прозрачност. Центровете за отглеждане на деца, създадени по инициатива на родители, не попадат под тази регулация.

Гюнтер Бардек, баща на 5-годишни близнаци и 4-годишна дъщеря, от Девемарк край Хановер казва пред ДПА, че за него промяната идва късно: “Досега плащах около 600 евро месечно за детска градина, а политиците говореха за това от 80-те години насам”.

Брита Фогл с 4-годишна дъщеря и още две деца смята, че промяната си струва за семейство като нейното. “Като си помисля колко спестявам, достатъчно е човек да си купи малка кола.”

Как се компенсира всичко това? Долна Саксония е предвидила в бюджета за тази година 109 милиона евро. За следващата година прогнозите са за 270 милиона евро. От федералния бюджет допълнително ще идват 328 милиона евро до 2022 г.

Федералното правителство планира да вложи милиарди евро за ясли и детски градини в следващите години – от 3.5 млрд. евро сега на 5.5 млрд. евро през 2022 г. Крайната цел обаче не е всички да бъдат освободени от такси, а да се подобрят грижите за децата. Това означава, че част от средствата ще отиват за повече и по-квалифицирани детегледачки.

Проучване на фондация “Бертелсман” неотдавна показа, че таксите все пак са проблем за домакинствата с ниски доходи, поради което доста от тях се въздържат да пускат децата си на градина. За родители, получаващи под 60% от средния доход за домакинство, разходът за детска градина е близо 10% от нетния доход.

По информация от www.dnevnik.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,795 преглеждания

Comments are closed.