Открит урок за безопасна учебна среда

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

UNICEF_END-Violence-Lesson-(1)

На 26 ноември в 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“ се проведе първият публичен открит урок за безопасна учебна среда, разработен специално в рамките на глобалната кампания на УНИЦЕФ Заедно срещу насилието в училище“. В България началото на кампанията бе дадено на 13 ноември.  Урокът е и част от глобалната инициатива на УНИЦЕФ „Най-големият урок в света“, която се провежда в България за четвърта поредна година в партньорство с МОН.

Урокът, който се проведе с петокласници от училището и бе воден от техни съученици от 7ми клас, се фокусира върху прекратяване на насилието в и около училище и създаване на сигурна учебна среда.

На събитието присъстваха д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България, Диян Стаматов, директор на 119 СОУ “Акад. Михаил Арнаудов“ и Коста Костов, главен експерт по Гражданско образование в МОН.

„Днес ще говорим за една от най-важните глобални цели за устойчиво развитие – насилието и безопасната учебна среда. Тук сме, защото за нас е важно да чуем гласа на децата по този проблем“, подчерта д-р Джейн Муита.

За мен като директор винаги е било важно всички ученици в училище да бъдат щастливи и удовлетворени. За голямо съжаление обаче агресията е част от всеки един учебен ден във всяко едно училище и за нея трябва да се говори постоянно, за да се намалява във всичките й форми, особено в днешно време, когато тя е най-силна във виртуалното пространство, своеобразната нова вербална и кибер агресия“, заяви от своя страна Д. Стаматов.

Водещите урока седмокласници разиграха пред по-малките постановка, в която учениците от пети клас трябваше да разпознаят различните прояви на насилие в и около училище. Децата посочиха като познато и често срещано кибер насилието в социалните мрежи. Сред мерките за справяне с тормоза в училище, учениците посочиха необходимостта да се избягва контакт с конфликтни деца, да се гледа повече позитивно видео и телевизионно съдържание, да се ограничи достъпът на деца до алкохол и наркотици, да не се отвръща на насилието с насилие. Според тях е необходимо да се работи системно с извършителите.

Учениците в България са сред челните 10 от общо 43 изследвани страни, засегнати от проблема „училищен тормоз“. По данни на МОН, през 2017 г. над 80 % от българските училища са подавали поне един сигнал за насилие над дете. Кампанията на УНИЦЕФ „Заедно срещу насилието в училище“ има за цел да повиши разбирането и чувствителността по темата за насилието и да намали толерантността към различните му проявления в училище. Последващата 3-годишна интервенция цели основно да се подкрепят училищата в ефективната превенция на насилието и тормоза.

Глобалната инициатива на УНИЦЕФ „Най-големият урок в света“ обединява учители и ученици от цял свят и има за цел да популяризира Глобалните цели за устойчиво развитие. В България тя се провежда в партньорство с МОН за четвърта поредна година. Страната ни се нарежда сред трите държави в света (заедно с Малайзия и Аржентина), където инициативата има най-голям успех.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,206 преглеждания

Comments are closed.