Отглеждането на деца удължава живота

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_playful_parenting2.jpg

Ако оцелеете след перманентната липса на сън, негативните изблици на малките деца, тийнейджърските тревоги и всички останали премеждия при отглеждането на деца, то вие ще бъдете възнаградени с по-дълъг живот, в сравнение с хората, които нямат деца или поне така твърдят шведски учени.

Нещо повече – продължителността на живота при татковците е с три месеца по-голяма, отколкото при майките, сочат резултатите от проучването, публикувано в „Журнал по епидемиология и обществено здраве”. От събраните данни учените са разкрили, че хората, които имат деца, могат да се облагодетелстват с цели две години повече живот.

За да стигнат до тези необичайни резултати изследователите са проверили продължителността на живота на мъжете и жените, родени между 1911 г .и 1925 г. и живеещи в Швеция – повече от 1,4 милиона хора общо. Те са събрали и информация за техния социален статус и наличието на отрочета.

Екипът признава, че не може да намери конкретен отговор на въпроса по какъв начин родителството е свързано с продължителността на живота, но предлага няколко теории. Според една от тях отглеждането на деца и поддържането на щастлив брак кара хората да се откажат от много от вредните си навици и ги стимулира да водят по-здравословен и продуктивен начин на живот. Освен това родителите разполагат със социалната и финансовата подкрепа на наследниците си след пенсия, което им осигурява по-лесен достъп до услуги, лекарства, грижи и др.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,724 преглеждания

Comments are closed.