Отбелязваме Европейската имунизационна седмица

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vaksini_k

Популяризиране на имунизацията като лично право и споделена отговорност е сред целите на Европейската имунизационна седмица, която тече в момента. Това е инициатива на Световната здравна организация и се провежда от 2006 г.

Основната й цел е увеличаване на имунизационния обхват, особено сред трудно достъпните групи от населението чрез повишаване на информираността сред родители, здравни работници, медии. Фокусът на седмицата е насочен към намаляване на неимунизираните лица и  премахването на „имунизационните джобове“, което ще спомогне за напредъка към постигането на Глобалните цели за устойчиво развитие 2030 на ООН, вкл. постигането на добро здраве.Изпълнението на Националния имунизационен календар е една от най-ефикасните мерки за защита здравето на децата и за недопускане разпространението на опасни заразни болести, водещи до висока детска смъртност, подчертават здравните инспектори.

Имунизационният календар се актуализира непрекъснато, като стремежът е да се прилагат най-оптималните схеми и да се включват нови високоефективни и безопасни ваксинални продукти, в т.ч. и съвсем нови, срещу непокривани досега заразни заболявания.

През 2007г. живата полиомиелитна ваксина е заменена с инактивирана за всички приеми на новородените и децата до 2 години, а от април 2008 г. се прилага високоефективна комбинирана четирикомпонентна ваксина против дифтерия, тетанус, коклюш (безклетъчен) и полиомиелит (инактивиран) на 6-годишните деца.

Ежегодно  МЗ  осигурява средства за закупуване на ваксини, които се предоставят на общопрактикуващите лекари за безплатно имунизиране на всички български граждани. Във всяка РЗИ функционира имунизационен кабинет, в който се извършват безплатно задължителни имунизации на подлежащите лица, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Благодарение на дългогодишната и целенасочена политика за поддържане на високо имунизационно покритие, в България са постигнати значими резултати по отношение на много заразни заболявания – вариола, бяс, коремен тиф, дифтерия, тетанус, полиомиелит, хепатит тип В в имунизационна възраст.

България е страна с доказан опит в имунопрофилактиката, но значителната миграция на населението изисква допълнителни грижи в организиране на дейностите за повишаване и поддържане на висок имунизационен обхват сред високо рисковите групи от населението.

Всеки човек заслужава да бъде предпазен от ваксинопредотвратимо заболяване и играе съществена роля в предпазването на другите, избирайки да се ваксинира.

 

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

817 преглеждания

Comments are closed.