От какво най-често боледуват децата през пролетта, интервю с д-р Татяна Захариева

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Д-р Татяна Захариева е педиатър с над 30 години практика в различни болници в България и чужбина. Благодарение на опита и квалификацията си е редовен участник в конференции и симпозиуми по въпросите на детското здраве. Има специализации по диагностика и лечение на неврологични заболявания в ранна детска възраст, работи и в областта на ваксинопрофилактиката, спирометрията и алергологията.


d-r-tatyana-zaharieva
Д-р Захариева, от какво най-често боледуват децата през пролетта?

Както и в останалите части от годината, респираторните инфекции са най-честите причини хората да търсят лекарска помощ. През пролетта започва и цъфтежът на различни растения, т. е. разнасянето на поленов прашец из въздуха, което прибавя към редовните ни посетители в лекарския кабинет и тези, страдащи от алергии.

А кои са факторите, които оказват неблагоприятно влияние върху имунната система на децата?

Тези фактори са крайно разнообразни, като включват външни и вътрешни такива. Разумно е да съсредоточим вниманието си върху такива, които можем да променим, а те са предимно извън организма – начинът на хранене, допълнителен прием на витамини и минерали например. През последните десетилетия, в хода на процесите на урбанизация, химизация, промяна в начина на отглеждане на децата ни и пр., може да се каже, че социално-битовите промени са изпреварили човешката еволюция и ние не сме достатъчно добре адаптирани към бързо променящата се среда около нас.

Как можем да помогнем на имунната система да се справи?

На първо място, разбира се, трябва да се положат усилия за максимално здравословен начин на живот, без да се изпада в крайности. Внимателно да се подбира храната и диетичният режим, както и да не се неглижира физическата активност. Много полезни, особено в детска възраст, са закаляващите процедури, които могат да започнат от най-ранните етапи на живота, още в кърмаческия период. Имунизационният календар трябва да се спазва, това е от значение за предпазване от наистина опасни болести, които днес са почти забравени. През пролетта е уместно да се помисли за профилактика на вирусите, които атакуват дихателната система и могат да провокират алергия. Прилагат се различни методи за подпомагане на имунитета – имуномодулатори; витамини – особено C, D, E; микроелементи, като цинк и селен – всички те са със доказан благоприятен ефект върху работата на имунната система. Използват се и някои растителни екстракти, които от векове са били традиционно прилагани като имуностимулиращи средства, например екстракт от семена на черен кимион. Маслото от семена на черен кимион е богат източник на витамини от група В, микроелементи (мед, цинк, желязо), както и полиненаситени мастни киселини. В комбинация с най-важната му активната съставка тимоквинон осигуряват силна подкрепа за детския имунитет преди и по време на боледуване, антиоксидантна защита, подпомагат съпротивителните сили на организма и подкрепят специфичните нужди на децата в периода на растеж.

Има ли връзка между слабия имунитет и алергиите?

Алергиите не се дължат на „слаба“ имунна система, а по-скоро на „объркана“, с други думи, неадекватно реагираща такава. По дефиниция, алергичните реакции са с прекомерно голяма сила (хиперергични) срещу неопасен дразнител (алерген), т. е. по-скоро се дължат на дисбаланс в имунната система. Категорично е обаче, че децата, изложени по-често на различни инфекции, по-често боледуващите деца имат по-голям риск да развият различни алергии. В този ред на мисли, по косвен път, грижата за добрия имунитет може да намали риска за нас и децата ни от развитие на алергични заболявания. Разбира се, значение има и генетичната предразположеност.

5. Кои са най-често срещаните алергии при децата? Можете ли да дадете съвет как по-лесно да се справим с тях?

Проблемът при децата е, че имунната им система е все още незряла, т. е. е по-предразположена към подобни прояви на дисбаланс. Сред най-често срещаните алергии са тези към домашен прах, както и към различни полени. Правя уточнение, че под „домашен прах“ не се има предвид това, което бършем от рафтовете вкъщи, а сложен комплекс от микроорганизми (микроакари), излющени епителни остатъци и други органични съставки, които играят ролята на алерген. Много често при децата изявата на алергиите е вирус-индуцирана, което сочи, че колкото по-малко боледува едно дете, толкова по-малък шанс има да развие свръхчувствителност към някакъв алерген. И отново стигаме до здравословния начин на живот, закаляването, както и допълнителния прием на някои важни и ценни хранителни съставки, като витамини, минерали, микроелементи и естествени екстракти с доказан в практиката положителен ефект, какъвто е маслото от черен кимион.

Queisser_1200x628px_iKids-FB_v6

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,563 преглеждания

Comments are closed.