Основното, което трябва да знаем за бебешките шишета

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

feeding baby

Когато настъпи моментът да изберем бебешко шише възникват куп въпроси, относно които дори педиатрите не са единодушни. Майките започват да се чудят – колко голямо да бъде шишето, от пластмаса или стъкло да е то, колко шишета са необходими, как да се почистват, какъв да е биберонът?

Ето някои насоки, които могат да помогнат в избора ви, когато се сблъскате с морето от предложения, което ще ви залее в магазините за бебета и бебешки принадлежности.

1. Пластмаса или стъкло?

В наши дни, все по-често се избира пластмасата от гледна точка на сигурността. Един от недостатъците на традиционните пластмасови шишета е, че може да съдържат BPA и ще се обезцветят с множеството стерилизации. Докато повечето стъклени шишета не съдържат BPA, само няколко са марките на пазара, които правят пластмасови шишета без BPA.

Стъклените шишета са за предпочитане от гледна точка на това, че се почистват по-лесно, по тях се задържат по-малко бактерии, а и са по-разумен избор по отношение на околната среда.

Колко голямо шише да изберем?

Малките шишета са перфектни за малките бебета, които не пият големи количества мляко, но трябва да сте подготвени и с по-големи шишета, защото вашето бебе расте. Шишетата, които са с по-специфична форма – например с дупка в средата, са идеални за по-големи бебета, за да могат да ги държат сами, докато пият. Недостатъка при тези шишета е че те се почистват по-трудно.

Почистване и стерилизация

Първо е ясно, че трябва да разопаковате бутилките и бибероните. Уверете се, че не са останали етикети, лепило или опаковъчна пластмаса по бутилките или бибероните. Сложете тенджера вода да заври. Тенджерата трябва да е достатъчно голяма, за да събере всички бутилките и биберони. Уверете се, че всички те са изцяло под водната повърхност. Оставете шишетата, бибероните и всички останали части да се варят за около 5-8 минути. Нека да изсъхнат на чиста хавлия. Трябва да изстинат изцяло преди да ги използвате.

* Стерилизацията е истински необходима само преди първата употреба.
* Може да си вземете стерилизатор за микровълнова печка. Следвайте инструкциите внимателно.

Ако имате съдомиялна, хубаво е да разглобите всички части на шишето и да ги изплакнете преди да ги сложите в машината. Най-добре е да имате специална поставка за шишета и аксесоари, която се слага най-отгоре в машината. Можете лесно да си поръчате такава онлайн или да потърсите в специализираните магазини. Поставете шишетата, бибероните и всички останали аксесоари на специалния стелаж. Пуснете съдомиялната както обикновено.

Ако миете шишетата, бибероните и аксесоарите на ръка, хубаво е, ако ги накиснете в сапунена вода за около 10 минути. Изплакнете ги под гореща вода.

Кога е време да сменим шишето и биберона?

Биберонът на шишето трябва да се смени, ако:

Процепът на биберона е станал прекалено голям

Потъмняване на биберона

Изтъняване. Издърпайте силно биберона – ако е загубил еластичността си, трябва да се смени

Лепкавост или издуване

Пукнатини, скъсвания или счупвания

Бутилката също се нуждае от подмяна, ако забележите напуквания,  нащърбени места или счупвания – тези са особено опасни, ако използвате стъклени шишета.

Вижте още:

Даване на кърма от бутилка 

Шишето и бавно хранещите се бебета

Затопляне на бутилка

Съвети за храненето с адаптирано мляко

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

16,701 преглеждания

Comments are closed.