Осем признака, че естрогенът ти идва в повече

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zatlusjqvane-okolo-korema

Човешкото тяло е сложна и много прецизна машина. Всички органи и системи в нея действат в пълен синхрон. Затова, ако само една мъничка частица от този добре работещ механизъм бъде изведен извън ритъм, се губи ритъмът на цялото тяло.

За правилното функциониране на органите и системите отговорност носят и хормоните, които организмът ни отделя. Естрогенът е един от най-важните хормони в женския организъм. От неговите нива зависи дали ще сме слаби или дебели, например. Обикновено жените с повишени нива на естроген са с наднормено тегло.

Естрогенът съдържа няколко хормона като естрадиол, естриол и естрон. Тези хормони се повишават главно през пубертета, когато тялото се променя с бурни темпове.

Ето кои симптоми са свидетелство за това, че нивата на естроген са повишени:

1. Имате мастни натрупвания в областта на корема.

Повишеното количество мастна тъкан в областта на корема води до отделяне на повече естроген, който от своя страна е причина за натрупването на мастни депа. С една дума това е омагьосан кръг, от който излизането е твърде трудно.

2. Подуване на гърдите.

Повишеното ниво на естроген увеличава размера на гърдите. Това е свързано с производството на прогестерон по време на овулация, което може да доведе, освен до подуване на гърдите и до болезност. Ако не сте бременна и не сте в овулация, а гърдите ви се увеличават, най-вероятно имате повишени нива на естроген.

3. Повишеният естроген може да доведе до дисфункция на щитовидната жлеза.

Дисфункцията на щитовидната жлеза е характерна най-вече за жените, навършили 30 и повече години. Нивата на Т3 и Т4 хормоните намаляват, което възпрепятства навлизането на тиреоидни хормони в клетките на тялото и по този начин се развиват симптомите на хипертиреоидизъм.

4. Месечният цикъл става нередовен.

Жените, които имат нередовен месечен цикъл обикновено страдат от наднормено тегло. Това се случва именно заради високите нива на естроген. Тялото е в хормонален дисбаланс, който може да се отрази негативно на целия организъм.

5. Високото ниво на естроген може да доведе до фиброза на гърдите.

Когато е налице увеличено количество на естроген има опасност от фиброза на гърдите. Основната причина за това са високите нива на естроген и ниските нива на прогестерон. Структурата на тъканта на млечните жлези се променя, те стават чувствителни и болезнени при докосване.

6. Чести промени в настроението.

Това е друг много характерен симптом за високо ниво на естроген в организма. Хормоналният дисбаланс се отразява върху химическите процеси в мозъка, което води до чести промени в настроението, меланхолия, щастие или тъга. Най-характерно е това състояние за жените в менопауза.

7. Може да е налице загуба на памет.

Повишеното ниво на естроген, води до хипертиреоидизъм, а това от своя страна може да доведе до загуба на памет.

8. Чести пристъпи на главоболие.

Главоболието е свързано с хормонална дисфункция, която също е в резултат от високите нива на естроген в организма. Бременността, противозачатъчните хапчета и месечният цикъл са едни от най-честите причини за пристъпите на главоболие, което обикновено е причина за лошо настроение.

 www.truthinsideofyou.org

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

14,815 преглеждания

Comments are closed.