Военноисторическият музей показва оригиналът на Самарското знаме

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

samarsko-znameТрадиционно, на националния празник 3 март музеят обявява Ден на отворените врати. В постоянната експозиция на музея има над 150 експоната от Руско-турската война.

Самарското знаме е един от най-важните военни символи на Българската армия и е единственото знаме в историята на България, наградено с Орден „За храброст”. На 6 май 1877 г. княз Николай Николаевич връчва Самарското знаме на командира на 3-та дружина на Българското опълчение подполковник Павел Калитин, който го предава на първия му знаменосец – унтерофицера от 54-ти пехотен мински полк Антон Марчин.

Тогава войводата Цеко Петков, който приковава последния златен гвоздей на дръжката на знамето, казва: „Да даде Господ това свято знаме да премине открай докрай през многострадалната българска земя. Нека нашите майки, жени и сестри да изтрият с него скръбните си очи, а след него да настане траен мир и благоденствие”.

Под диплите на Самарското знаме 3-та дружина се сражава край Стара и Нова Загора, в боевете при Шипка и Шейново. Знамето става символ на участието на Българското опълчение в Руско-турската война.

Традиционно, на националния празник Военноисторическият музей обявява Ден на отворени врати, като посетителите ще могат да разгледат постоянната хронологична и външната експозиция, както и временните изложби.

Пътят към Освобождението на България има своето заслужено място и в постоянната експозиция на музея. В нея са представени над 150 експоната, свидетели на Руско-турската война и на героизма на българските опълченци. Сред експонатите са лодката на ген. Драгомиров, отличия на спасителя на Самарското знаме Никола Корчев, масата, на която е подписано Одринското примирие, походното котле на Бранислав Велешки, на което е отбелязан бойният път на Българското опълчение, сухар от войната, оригинални картини на именити художници, пресъздаващи някои от най-славните сражения при Шипка, Шейново и Гривица, и много други.

По случай 138-ата годишнина от Освобождението на България вход свободен е обявен и във Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Пловдив.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,679 преглеждания

Comments are closed.