Органичният памук – най-чистата тъкан

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Памук

Разнообразието на био продукти у нас се увеличава непрекъснато и напоследък все по-търсени са изделията от органичен памук. Той е използван при изработка на дрехи, пелени, чаршафи, играчки и др. Защо все повече хора обръщат внимание на тази тъкан и защо това е по-добрият избор, когато става дума за еко начин на живот?
 
Какво е органичен (био) памук?
 
Безспорно това е най-популярната чиста тъкан. За разлика от конвенционалния памук, органичният, е отглеждан без пестициди, хербициди и химични торове. За да бъде сертифициран органичния памук, трябва да бъде доказано, че стриктно са спазени ред строги изисквания като тези:
Памукът да е засят на чиста, необработвана с химикали почва, семената да не са ГМО, посевите да не са третирани с токсични вещества, при събирането на реколтата да се използват само естествени методи и т.н.

 

Изделията от органичен памук
 
Освен че са от екологично чиста материя, при производството на продукти от органичен памук не се използват стандартните вредни вещества като формалдехид (стандартно изделията се обработват с него, за да се придаде мекота и блясък на стоката). Освен това обикновено за изделията от органичен памук се използват слаби бои, растителни или минерални, които не съдържат тежки метали и петролни продукти.
 
Тези предимства, както и фактът, че не предизвикват кожни реакции, правят продуктите от органичен памук особено предпочитани за бебета. За тях разнообразието от дрехи и играчки е най-голямо.

 

Памукът и околната среда
 
За отглеждането на органичен памук е нужно по-малко количество вода. Тъй като се засява на здрава почва, той няма нужда от интензивно напояване, както е при конвенционалния памук – самите растения оползотворяват водата много по-ефикасно заради здравата околна среда. Добре известно е, че пестицидите, използвани при конвенционалния памук преминават в подпочвените води и дори в питейната вода. През 1995 г. замърсени с пестициди отпадни води от засетите с памук площи убиват 240 000 риби в Алабама, САЩ. 14 милиона души в САЩ ежедневно пият вода, замърсена с канцерогенни хербициди, а 90% от общините нямат необходимото оборудване да отстранят тези химикали.
 
За разлика от органичния памук, конвенционалният е считан за една от най-зависимите от химикали култури в света, като използва 10 % от всички химикали в земеделието и 25 % от инсектицидите в света. В САЩ за производството на една обикновена тениска от конвенционален памук са нужни 140 гр. химикали.
 
Генно модифицираният памук е по-широко използван, отколкото повечето хора си мислят. И докато органичните сертификати забраняват използването на ГМО семена, конвенционалният памук, отглеждан в САЩ, Австралия и други страни, често е засят с ГМО семена, които са създадени да дадат повече влакна и да устоят на гризачите. Звучи чудесно, нали? Причината Министерството на земеделието в САЩ да не позволява използването на ГМО семена при органичния памук е, че те не са толкова успешни, както е на хартия. Монсанто, производител на ГМО семена и пестициди, посочва проучване, доказало, че при използването на техните продукти, добивът на 
памучни влакна е с 30% повече. Лесно и бързо е доказано, че Монсанто е спонсор на това проучване.

 

Здравословната страна на въпроса
 
Производителите на органичен памук и работниците не работят с токсични материали. Тяхното здраве не е застрашено, техният живот не е подложен на риск, както е при конвенционалния памук. 
Широкото използване на пестициди, хербициди, синтетични химични торове и други токсични вещества при отглеждането на конвенционален памук причиняват значително замърсяване на водите, почвата и въздуха. Животът на хиляди хора от регионите, засети с конвенционален памук, е в опасност. В тези райони броят на хората, страдащи от различни заболявания, включително рак, е силно завишен. Много от вредните вещества са обявени за токсични и животозастрашаващи, но за съжаление в развиващите се страни липсват адекватни регулатори.
 
 
Fair trade или справедлив труд за заетите в производството на органичен памук
 
Производителите на органичен памук са отговорни не само за еко равновесието, но и за стандарта на живот на всички заети в тази сфера. Обикновено производството е съсредоточено в по-бедни райони и отглеждането на органичен памук е свързано с повече ръчен труд. Продуктите са произведени съгласно принципите на справедливия труд, т.е. на работниците се заплаща адекватно, не са експлоатирани, спазени са добрите условия на труд.

 

По-висока цена – по-висок стандарт на живот
 
Безспорно навсякъде по света цената на продуктите от органичен памук е с 10-45% по-висока в сравнение тази на изделията от конвенционален памук. Но преди да върнете тениската от органичен памук отново на рафта в магазина, си спомнете, че всъщност, ако купите нея, а не тази от конвенционален памук, ще платите за чиста вода, чист въздух, здрави работници, справедливо заплащане на техния труд, глобален икономически прогрес и т.н. 
 
И в крайна сметка – вие инвестирате и в собственото си здраве, като носите дреха, която няма да вреди на тялото ви с химикали и бои.

По информация от kalinka.bg – онлайн магазин за дрехи и играчки за бебета
от 100% органичен памук.

www.http://kalinka.bg/ 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

14,451 преглеждания

Comments are closed.