Орехови кифлички
Помните ли кифличките, които бабите ни правеха, за да зарадват домочадието, или пък, за да посрещнат приятелки на кафе и чай, с които на воля да обсъждат познати хора, събития, синове и дъщери, зетьове и снахи? Всъщност времената на събиранията с бърборене и клюки никога няма да отминат, както не минава и модата на вкусните кифлички.
Необходими продукти за 16 броя:
– 500 г брашно
– 25 г прясна мая
– 200 мл хладко мляко
– ½ ч. ч. фина кристална захар
– 2 яйца
– 2 с. л. заквасена сметана
– кората на 1 лимон, фино настъргана
– 80 г меко масло
– 100 – 200 г брашно за доизмесване
за пълнежа:
– 200 г смлени орехи
– ½ ч. ч. кафява захар
– 1 ч. л. ванилена захар
– 1 ч. л. канела
за намазване:
– 1 жълтък
– 1 с. л. прясно мляко
– 4 с. л. захар
– 3 с. л. маково семе, сусам
Начин на приготвяне:
1. Маята се разтваря в млякото и се разбърква с 1 с. л. от захарта и 4 с. л. от брашното. Оставя се 10 мин., за да шупне.
2. Яйцата се разбиват леко със захарта. Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче и там се сипват яйчната смес, шупналата мая, сметаната, кората от лимона и мекото масло. Замесва се меко тесто. Доизмесва се с отаналото брашно. Меси се, докато престане да лепне по плота и стане гладко и еластично. Слага се в намазана с масло купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса за 60 мин. или докато удвои обема си.
3. Смлените орехи се разбъркват със захарта, ванилената захар и канелата.
4. Втасалото тесто се премесва отново и се разделя на 3 части. Оформят се гладки топки, които се оставят да починат 5 мин. Разточват се на кръгове с диаметър 25 см. Всеки кръг се нарязва на 8 парчета. Върху всяко парче се поръсва плънката, като се оставя от всички краища по 1 см борд. Завиват се на плътни рула, леко се извиват и се подреждат в тавичка на разстояние една от друга. Оставят се втасат за 20 мин.
5. Намазват се с жълтъка, разбит предварително с млякото. Захарта и макът или сусамът се сипват в купа и се разтриват с мокра ръка, за да се навлажнят. Поръсват се върху кифличките.
6. Пекат 20 – 30 мин. във фурна, загрята на 180° С или докато добре се зачервят.
Рецептата ни предоставиха от списание Меню
http://www.menumag.bg/
Още от Вкусно:
1,685 преглеждания