Очаква се грипна епидемия в края на месеца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sick woman

Европа е в навечерието на грипна епидемия, като до края на месеца се очаква да се увеличи броят на заболелите от грип и в нашата страна.

Това прогнозира главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от Дарик Нюз.
Препоръките му към пенсионерите са да избягват излишни контакти и излизания. Активно работещите и учещите пък да спазват добра лична хигиена и да заложат на разнообразното хранене.

Първите признаци на грипното заболяване са свързани с пълното нежелание да извършваме нормалните за нас дейности, уточни д-р Кунчев и добави, че човек при една разгърната картина на грип трудно може да бъде на крак.

Положителното е, че тази зима не ни очакват по-различни и по-опасни щамове от тези, с които сме свикнали през последните години. Процентът на положителните за грип проби от всички изследвания в Европа постепенно нараства, уточни Кунчев.

“В Европа все още е спокойно, макар че сме в навечерието на епидемията. Процентът на положителните за грип проби от всички изследвания през последните седмици започна от 1, 2, 7, сега е 13% общо за Европа. Над 10% положителни проби са сигурен признак, че вървим към епидемия”, обясни той.

Трудно можем да объркаме грипа с обикновено остро респираторно заболяване, твърди специалистът.

“Грипът започва внезапно, водещи са не толкова проявите на хрема, кашлица, кихане, колкото тези на общо засягане на организма – нежелание да продължаваме да извършваме нормалните си дейности, силно главоболие, температура, болки в очните ябълки, ставите и мускулите, така че трудно може да сме кара на крака, в повечето случаи се налага хората да си останат вкъщи”, обясни Кунчев.

Не се очакват обаче изненади или по-различни щамове от тези от последните години.

“Не очакваме по-различни щамове от тези през последните години. Най-вероятно епидемията ще е предизвикана от щама “Тексас”. Той е открит за пръв път 2012 г, така че не е нов, но е сравнително нов в сравнение с “Калифорния” от 2009 г, който се изолира все още – добре познатият ни свински грип – той има потенциала за пета година вече да продължава да предизвиква заболявания сред населението. Но най-вероятно ще е от “Тексас”, каза още специалистът.

Броят на засегнатите от грип лица у нас обикновено се движи от 200 000 до 1 млн, добави д-р Ангел Кунчев.

“Не може точно да се прогнозира при грипа, винаги намира начин да ни изненада с нови щамове и с различно развитие, но статистиката показва, че края на януари – февруари е най-вероятна епидемия. Най-вероятно до края на месеца ще започне постепенно увеличаване на заболеваемостта”, добави специалистът.

Източник: DarikNews.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Новини

Етикети:

1,921 преглеждания

Comments are closed.