Обриви по кожата на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 rp_mother-kissing-baby_101880628.jpg

Когато бебето се появи на бял свят, кожата му е перфектна – по-мека и нежна от всичко, за което можете да се сетите. Един ден обаче, докато сменяте пелената, откривате, че бебешкото дупе е зачервено, а кожата е силно раздразнена.

Появата на червен, понякога на мехурчета, обрив може да бъде доста тревожно, но при до 35 % от бебетата обривът от пелени се появява под една или друга форма. Къде сте сгрешили? Отговорът е – никъде! Това просто се случва, но разбира се, има начини да облекчите кожата, както и да предотвратите появата на подобни проблеми.

НА КАКВО НАЙ-ЧЕСТО СЕ ДЪЛЖАТ ОБРИВИТЕ:

1. Когато изхожданията на бебето са на по-редки интервали, а вие не я смените навреме.

2. Химикалите в пелените за еднократна употреба може да дразнят деликатната кожа на бебето ви. Добрата новина е, че алтернативните пелени никога не са били толкова лесни да употреба, а в дългосрочен план всъщност могат и да ви спестят пари.

3. Инфекция (особено след употребата на антибиотици) може да доведе до развитието на бактерии или гъбички. Ако бебето има млечница в устата, има вероятност гъбичките да преминат през храносмилателния тракт и да продължат да се размножават във влажната пелена.

4. Възможно е бебето ви да има дисбаланс на pH в изпражненията или урината си със завишено количество амоняк.

5. Бебето ви може просто да има чувствителна кожа, без значение колко усърдно сменяте подмокрените пелени.

6. Можете да забележите повече обрив от пелени при въвеждането на твърди храни през следващите няколко месеца.

ЗАБЛУДИ:

 • Бебешкото дупе винаги е перфектно гладко и меко;
 • Обривът от пелени е ненормален;
 • Обривът от пелени се дължи на алергия към храна или към адаптирано мляко;
 • Обривът от пелени всъщност се дължи на силна диария при бебето.

Съвсем нормално е бебето да има обриви от пелените, но има доста начини, по които да ги ограничите. Това не означава обаче, че от време на време те няма да се появяват.

9 НАЧИНА ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ ПОЯВАТА НА ОБРИВ ОТ ПЕЛЕНИТЕ ИЛИ ДА НАМАЛИТЕ ПОЯВАТА МУ:

Ако бебето ви няма проблеми с обриви от пелените, не е нужно да спазвате стриктно тези превантивни мерки. Ако обаче често се борите с обривите, добре е да пробвате тези идеи, за да ги намалите:

 1. Сменяйте често пелените – поне на всеки два часа при новородените. Може да увеличите времето, когато бебето започне да пишка по-рядко.
 2. Сменяйте нааканите пелени веднага – това си е непрекъсната работа в началото, докато новороденото пуска начесто малки акита. Това ще се промени с порастването на бебето.
 3. Използвайте различни марки пелени – ако използвате пелени за еднократна употреба, може да се окаже, че пелените от различна марка пасват по-добре на тялото на бебето, по-малко се търкат в кожата му и съответно не я дразнят толкова.
 4. Изплаквайте пелените за многократна употреба – добавете половин чаша оцет в цикъла на пране на пелените. Той помага за премахване на алкалните дразнители.
 5. Изпирайте пелените за многократна употреба добре – уверете се, че пелените са напълно почистени от нааканото и/или напишканото.
 6. Използвайте неароматизирани мокри кърпички или само вода за почистване на бебешкото дупе – те дразнят по-малко кожата.
 7. Уверете се, че зоната на пелената е напълно суха преди да сложите новата. Опитайте различни мокри кърпички, особено такива без съдържание на алкохол или просто измийте зоната с топла вода, нежен сапун и тампончета. (Ако бебето ви понастоящем има обрив избягвайте мокрите кърпички като цяло).
 8. Оставяйте дупето на бебето ви на въздух. Сваляйте от време на време пелената, а също и обличайте в по-свободни дрешки бебчето, така че да позволявате циркулация на въздух. (Това означава и премахване на найлоновите гащички). За тези с болезнени обриви, опитайте да оставите бебето да спи без пелена, но първо подсигурите непромокаемо покритие на матрака.
 9. Използвайте крем за обриви от пелени – някои бебета са щастливци и не се нуждаят изобщо от подобни неща. По-чувствителните дупета обаче се нуждаят от крем след смяната на всяка пелена.

 

Още за Бебето:

   Съвети за перфектното къпане

   Масаж на бебето

  Очите на бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

32,657 преглеждания

Comments are closed.