Облекчават процедурите във Фонда за лечение на деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
pediatriya-renovirana-bolnica-v-sofiya

Във Фонда за лечение на деца имало практики специалисти от чужбина да бъдат канени на представителни обеди и вечери с пари от бюджета на институцията. Тези практики сега се прекратяват, съобщи заместник здравният министър Ваньо Шарков при представянето на новия правилник за дейността във фонда, който трябва да влезе в сила до дни.

От обществения съвет на фонда коментираха пред Дарик, че до тях не е достигала подобна информация. Вероятно обаче ставало въпрос за единични случаи, при които медици от чужбина идвали у нас да лекуват децата на място, заради което фондът покривал разходите им в България.

Новият правилник, по който фондът за лечение на деца ще работи занапред, вече е готов, информира Шарков. От думите му стана ясно, че правилникът предвижда по-кратки срокове за процедурите по одобрение на лечението на болни малчугани. С него също така ще се прекратят някои съществуващи към момента практики.
“Съществуващата практика досега да се дават представителни обеди и вечери на чужди специалисти я прекратяваме. Парите не са за това”, категоричен е зам.-министърът.

Според новите правила фондът вече няма да финансира методи на лечение, които не са утвърдени в медицинската практика и не се заплащат от здравноосигурителните институции в страните, в които се прилагат.

Досега външните експерти, които даваха своите становища за лечението на деца, бяха лица с медицинско образование. Сега обаче експерти ще са само националните консултанти, председателите на научни дружества или определени от тях специалисти.

Когато становищата на експертите се разминават пък вече е заложено да се свикват лекарски консилиуми, които да взимат решенията за лечението на децата.

“В случаите, в които имаме тотално разминаване в становищата на външните експерти, досегашната практика беше да се изпрати на трети експерт или да се извърши преглед, а вместо да го размотаваме, е по-добре по най-бързия начин да се свика консилиум и да се вземе решение”, каза Шарков.

От тридневен срокът за разглеждането на първоначално подадените заявления става на два работни дни. 14-дневният срок за представяне на външна експертиза пък става 7-дневен. Новите правила ще бъдат публикувани за обществено обсъждане на сайта на здравното министерство и ако няма забележки, ще влязат в сила след 14-дневен срок.

източник: dariknews.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,432 преглеждания

Comments are closed.