Няколко съвета за майките на момчета

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_80957719

Всеки родител се грижи по свой начин за отглеждането и възпитанието на детето си. Майките обаче винаги се отнасят с повече внимание и настоятелност относно възпитанието. И докато при възпитанието на момичетата, те се доверяват преди всичко на интуицията си и обикновено се справят перфектно, с възпитанието на момчетата срещат някои затруднения.

Следващите съвети са насочени към повишаването на способността на майката да отгледа самостоятелно и щастливо момче.

– Момчетата опознават света катерейки се по дърветата, прескачайки огради, разбивайки си носовете и разкървавявайки си колената. Не хабете излишно енергията си, да се съпротивлявате на това, защото неизбежно да се случи. Просто го приемете и чакайте да отмине. Заедно с разпраните панталони и ризи, калните обувки и разчорлените коси. Запазете спокойствие и не се разстройвайте излишно, особено ако раните не са за спешното отделение.

– Момчетата винаги имат енергия в излишък. Затова им подарете барабани, боксова круша, свободно пространство или им вземете куче за домашен любимец. Така момчето ще има прекрасната възможност да разтоварва излишната енергия, което е гаранция, че няма да изпадате в ситуации, в които да се чудите как да възпрете нервните му изблици.

– Научете го да помага на другите. Така момчето ще се научи, че освен да помага, ще може и да разчита на помощ от другите. По този начин ще запалите огънчето в сърцето му, което един ден ще порасне в голям огън, които ще освети целия му път напред. Бъдете пример за сина си – помагайте си взаимно и помагайте заедно на другите. Когато момчето ви вижда, че вие го правите, то по естествен начин ще възприеме този модел на поведение.

– Създайте му навици, с помощта на които да се самоусъвършенства. Това се отнася не само до спорта или музиката, но и за всичко останало в живота. Развивайки навиците му в детството, когато порасне тези навици ще са му от полза като възрастен мъж, които ще се справя с лекота с всичко в живота.

– Не оставяйте въпросът „защо“ без отговор. Търсете отговорите заедно, покажете на момчето си къде да търси и къде да намери отговорите. Нека не се страхува да пита баща си, баба и дядо, а когато порасне го научете как да търси информация в интеренет. Задавайте въпроси на своя син, така ще го провокирате да мисли логически и да развива интелекта си.

– Научете сина си да изразява чувствата си както и, че в това няма нищо лошо. Докато е бебе, момченцето може да крещи от отчаяние, да се крие от срам, да хапе от превъзбуда и да плаче от страх. Обяснете му, че всичко това са емоции, които тялото може да контролира, стига съзнанието да е научено как. Така един ден когато порасне вашето момче ще може да прави разлика между гняв и срам, между разочарование и мъка, и ще може да контролира емоциите си и да ги изразява адекватно.

– Изключете телевизора, видео игрите, телефоните и излезте навън с момчето си. Играйте заедно, вгледайте се в детето си, говорете си, споделяйте емоциите си. В началото може да е трудно, но опитвайте. Един ден ще се уверите колко добре ви се получава.

– Не се страхувайте да му показвате, че се радвате на неговите успехи. Бъдете най-големия фен на детето си. Стимулирайте самочувствието му по всякакъви начини, за да расте уверено и самостоятелно момче. Добре е да знае, че до себе си във ваше лице, ще има човек, на който винаги да разчита.

– Научете сина си да почиства след себе си, да готви някои прости рецепти, да си пере чорапите и да си сгъва ризите. Може и да не му се наложи да прави това никога в живота си, но един ден приятелката или съпругата му ще ви бъде благодарна.

– Научете го да чете книги. Започнете заедно. Децата се научават да четат в скута на родителите си. Те се учат от онова, което виждат – ако едно дете вижда родителите си да четат, то и детето ще започне да чете. Разкажете му за своите любими заглавия и герои. Обяснете му защо е важно да се чете, обсъжда и коментира. Научете сина си да изразява своята гледна точка, да умее да я защитава, използвайки смело въображението си, но и да се аргументира адекватно.

– Разкрийте му красотата на музиката и танците – те са универсален език, разбираем за всички. Ритъмът поражда непринуденост и подпомага хармоничното развитие на всяка личност.

– Опитвайте се да го запознавате с хора, които да са пример за него. Да са добри хора, да са умни, смели, талантливи и най-вече честни. Запознайте го с живота и творчеството на велики писатели, пътешественици, откриватели, учени, художници, композитори. Разказвайте на сина си как те са живели и какво им е струвало да постигнат успехите си.

– Научете сина си на добри обноски. Да казва “Благодаря” и “Моля”, да подава ръка на момичетата, да предлага помощ на по-възрастните жени, да отстъпва място в обществения транспорт. Казвайте му, че това ще е неговия личен принос света да стане едно по-добро място.

– Покажете му нещо, в което да вярва. Дори да не таи в себе си страх и безпокойство, болка и скръб, всеки човек трябва да има вяра в нещо, за което да се залови ако в даден момент почувства слабост. Ако един ден се почувства самотен това ще му помогне да се измъкне от дупката и да продължи напред.

– Научете го, че трябва да е много внимателен и нежен към бебетата и малките деца, към беззащитните животни, към растенията и към чувствата на другите хора.

– Научете своя син, че в живота ще се случва и да губи. Дори най-добрите играчи понякога губят. Често родителите се опитват да предпазят децата си от внезапните обрати в живота, но понякога трябва да бъдат оставени да преодоляват спънките сами. Важно е да не се отказват.

– Предоставяйте възможността таткото да се включва активно в процеса на отглеждане на своето дете още от самото начало. Един ден тяхната връзка ще укрепне, а бащата ще има възможността да съветва своя син по най-важните въпроси от живота. Вие винаги ще бъде любимата и единствената майка, но за всяко момче бащата е много специален човек, който знае отговорите на всички въпроси.

– Научете го да строи замъци. Достатъчни са няколко стола, одеяла, възглавници и само за минути в хола ви ще се появи „Пещерата на чудесата“. Важно е детето да расте с вяра в чудеса.

– Някои родители смятат, че момчетата не се нуждаят от прегръдки и целувки. Това изобщо не е така. Винаги когато имате тази възможност целувайте и прегръщайте своето момче. Така то ще израсне внимателен и благороден човек. Да бъде чувствителен един мъж съвсем не е порок, затова не се притеснявайте да го дарявате с нежност и любов.

– Не забравяйте, че когато постига своите малки или по-големи успехи в живота, вашият син винаги ще търси одобрението ви. Давайте му го безрезервно.

– Един ден вашият син ще поеме по своя път пораснал и самостоятелен, а вие ще продължавате да сте негова майка, но въпреки това не е нужно да сте неотлъчно до него. Приемете, че е научил достатъчно от вас. Той винаги ще ви носи в сърцето си и ще следва вашите уроци, преподадени с търпение и любов.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

84,877 преглеждания

Comments are closed.