Новите учебни планове на МОН свиват драстично възможностите на учениците

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
MON-novi-uchebni-planove

Новите учебни планове на Министерството на образованието и науката ще ограничат силно възможностите на завършилите училище по тях младите хора да учат в чужбина.

Те драстично намаляват броя на задължителните часове по ключови предмети, сред които дори първия чужд език в езиковите гимназии. Така има риск българските ученици да не могат да покрият изискванията на чуждите университети за минималния задължителен хорариум и по формален признак да бъдат лишени от възможността да кандидатстват извън България.

Предложените промени са драстични – например хорариумът за изучаването на първия чужд език в езиковите гимназии се свива наполовина – от 4 на 2 часа седмично. Толкова са сега и толкова ще останат часовете по втория чужд език. Обществена тайна е, че с два часа седмично този втори език въобще не се научава в училище.

Без аргументи остава и планираното премахване на обучение по основни предмети като история, биология, химия, физика във втория гимназиален етап (XI и XII клас), сериозното намаляване на часовете по информатика, силното ограничаване на часовете по философия, орязването на часовете за изкуствата.

Неясно е как учениците ще се подготвят за изпитите университетите, дори и в българските, в последните две години от гимназията при положение, че тогава няма да имат други предмети освен български език, чужди езици, математика, гражданско образование и физическо възпитание и спорт. Новите планове дават часове за обучение по избираеми предмети, но учениците ще могат да избират само от предметите в задължителната им програма за годината (т.е. само български, математика, език, гражданско образование или спорт). Например ако искат да учат биология и химия, за да се подготвят за изпитите за медицина, няма да могат да посочат тези предмети като задължително-избираеми. Има и факултативни часове, в които могат да се учат и предмети извън предвидените в задължителната програма. Но тези факултативни часове няма как да са достатъчни, нито могат да допълнят хорариума на кандидатстващите в чужбина.

Директори и учители обсъждат, че промените неминуемо ще свалят още нивото на българското училище. Те си обясняват ограничаването на възможностите за кандидатстване в чужбина чрез орязването на хорариума с прокарани лобистки интереси от средите на българските университети, които са в криза за студенти от години, защото младите хора търсят по-високо качество и заминават за чужбина.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,143 преглеждания

Comments are closed.