Нови правила за прием в детските градини и яслите в София

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

qsli-vidoenabludenie-k

На обществено осъждане заместник-кметът по култура и образование доц. д-р Тодор Чобанов заяви, че през 2019 г. се предвижда да се разкрият нови 1050 места в детските заведения.

Ще се разреши ли проблемът с недостига на местата и какви са промените в правилата за прием?

Големият брой чакащи се отнася за яслените услуги, които от последните години се търсят от на практика всички родители, тъй като икономическата ситуация е такава, че работодателите желаят родителите незабавно да се връщат на работа, заяви Чобанов.

Ние правим всичко възможно всички желаещи да ползват яслената услуга, да запишат своите деца. През тази година ще работим на 15 обекта, 7 от които са започнати, каза доц. д-р Тодор Чобанов.

Както всяка година в диалог с всички професионални и граждански организации ще се оптимизират правилата за прием в детските градини и ясли. Общественото обсъждане все още не е приключило, но има голяма активност от гражданите, допълни заместник – кметът по култура и образование и разясни основните промени в критериите за прием.

Основните промени са редукция на броя на децата с хронични заболявания от 5 на 3 и намаляване на броя на местата на деца със СОП от 3 на 2. Това са решения, които са взети консенсусно в диалог с много широк кръг заинтересовани страни. Ще се увеличи тежестта на критериите за работещи родители, което е важно. Почти сигурно ще вървим на някакъв вид уседналост в случаите, когато се кандидатства с настоящ, а не с постоянен адрес. Има и други промени. За гражданите е най-важно да знаят, че половината от документите ще се удостоверяват не чрез родителите, които да ги събират, а по служебен път.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,761 преглеждания

Comments are closed.