Нови правила за прием на първокласници

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

MON-novi-uchebni-planove


През настоящата година в първи клас ще ще постъпят 66 000. Новият випуск ще е по-малък от миналогодишния, а обяснението е в това, че най-вероятно голяма част от децата, които е трябвало да бъдат първи клас у нас, са напуснали България заедно с родителите си, в търсене на по-добри условия за живот в чужбина.

Въпреки по-малкия брой деца и тази година вероятно ще има сериозна битка за места в елитните училища. Всяко учебно заведение само ще определя критериите за прием. Заради големия наплив в определени училища някои са решили тази година да поставят като критерий местоживеенето. Други пък ще махнат допълнителните точки за брат и сестра в същото училище. На места точки няма да носи и това, че родителят е завършил учебното заведение.

След около три месеца – през м. април, се очакват  опашки отново да опашат най-желаните училища дни и нощи преди датата за записване с едничката цел детето за  бъде записано в мечтаното училище.

Критерият по местоживеене се очаква да остане един от най-сериозните, но с още по-сурови правила. Там, където досега не е имало уседналост, ще бъде въведена. Родителите ще трябва да живеят в района на училището от поне шест месеца.

Има и риск част от децата да останат необхванати, ако нито едно училище не е посочило адреса му в района си за прием. Затова директорите настояват това да се координира от общините.

Липсата на място заради задължителното целодневно обучение сериозно ограничава възможностите на училищата и там се орязват сериозно критериите. Всяко училище само ще решава кога да започне приема за първи клас. Масово обаче това се очаква да се случи още  в началото на април.

По информация от НоваТВ

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,922 преглеждания

Comments are closed.