• No categories

Нова година – нов късмет!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_koleden-bazar2.jpg

Всички очакваме с нетърпение идването на новата година, защото се надяваме тя да е изпълнена с повече успехи от старата, да е по-щастлива и да ни донесе повече положителни емоции, а този 31 декември е последен за десетилетието. С настъпването на 2020 година започва нов период от десет години, а мнозина астролози съветват, че това е и най-подходящото време да загърбим старото и да посрещнем новото време за промени, за нови начинания и добри намерения.

Независимо какво сме преживели, ето как да изпратим отминаващата година подобаващо и да изкараме една наистина специална нощ.

Основно внимание на в празничната нощ трябва да обърнем  на трапезата. Постите вече са приключили и на масата присъстват  всякакви гозби – месо и всякакви други животински продукти, сирена и яйца, зеленчуци, пресни и сушени плодове, домашна питка, баница с късмети и т.н. Виното и шампанското също са задължителни за празничната трапеза. Смята се, че колкото по-богата е трапезата в новогодишната нощ, толкова по-богата и щедра ще е идната година.

За много семейства по традиция на празничната трапеза присъства печено свинско или дори цяло печено прасенце. То се приготвя от най-възрастната жена в дома и обикновено се пече дълго в пещ или на шиш. Разбира се, добре дошли са и всякакви видове птичи меса, с гарнитури от кисело зеле и ориз, или пълнени с апетитни плънки от ориз, кестени, сушени плодове и дреболийки.

Важна част от новогодишното меню са пресните плодове, ядките и сухите мезета.

Естествено, няма как в новогодишната нощ да няма баница с късмети. Тя най-често е голяма и с богата плънка от сирене, извара, яйца и масло. Предварително се разделя на толкова парчета колкото гости ще има на масата, плюс едно допълнително. То е за къщата, защото традицията повелява и тя да получи късметче. Обикновено късметчетата се изписват на хартия и загънати се слагат в парчетата баница или се закрепват с клечки за зъби отгоре й.

Приготвя се и празнична погача – тя обикновено е специалитет на бабите или на най-възрастната жена у дома. Отгоре върху питата се оформят специални релефни рисунки, според уменията на домакинята. Някои слагат паричка в питката именно на този ден, а други – само на Бъдни вечер. Който намери паричката в парчето си, го очаква добра и доходна година, в него ще са парите на семейството.

Вярва се също, че много важен е първият гост, който ще прекрачи прага на къщата след полунощ. Ако е добър и честен човек, на семейството ще му върви. Старите хора казват още, че новото начало не бива да започва с неиздължени суми, финансови проблеми и болести. Именно затова на този специален ден всеки се зарежда с положително настроение и очаквания и забравя за ежедневните грижи – за да си останат те в миналото.

Чудесен новогодишен обичай е сурвакането, особено, ако в дома ви има малки деца. То се изпълнява в първите часове от новата година от група дечица, които обикалят домовете на близки хора и пожелават здраве, берекет, плодородие, разбирателство. В замяна на хубавите пожелания получават монети, дребни подаръчета и лакомства.

И най-важното – доброто настроение. Именно то е гаранция за една прекрасна и незабравима новогодишна нощ. Прекарайте я там, където се чувствате най-добре и по-важно – с хората, които обичате!

Екипът на “Първите седем” ви желае здрава, мирна, ползотворна и щастлива Нова година!

Идеи за късмети в новогодишната баница

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,004 преглеждания

Comments are closed.