Нощта на Андерсен за най-запалените приказкочитатели

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
andersen500

 

Организира се за първи път в Чехия преди 16 години

За поредното издание – през 2016-а, вече са регистрирани 1522 места, на които в нощта на 1 срещу 2 април ще се четат Андерсенови приказки. При това съвсем не на шега!

В инициативата се е включвала и една българска библиотека – русенската „Любен Каравелов”. Иначе началото на нощното приказкочетене ще даде Австралия заради разликите в часовите пояси. Андерсен ще звучи по тъмно, освен в Чехия, и в страни като Словения, Словакия, Украйна, но също и в Кения, дори в САЩ и Канада.

Приказка на годината е „Малката русалка”

Всяка година има специална тема, по която участниците се водят. Този път това е приказката „Малката русалка”. Знаете ли, че Андерсен я е написал преди точно 180 години… Във връзка с годишнината в Чехия дори записаха новата аудиоверсия на филмираната и от Дисни приказка. Като стана въпрос за кино, и анимацията чества кръгъл рожден ден. Рисуваната история се появява по екраните преди точно 40 години.

Специално предаване по Чешкото национално радио пък ще следи къде какво се случва в Нощта на Андерсен.

Децата се подготвят специално за приказната нощ

На много места сам Андерсен ще ги очаква в залата, другаде в четенията ще се включат известни писатели. Също и деца с костюми от приказките на писателя ще поздравят публиката. Очаква се общо около 100 хиляди малчугана да се включат в четенията. Много от тях отиват на мястото, където ще се чете – в училище или в библиотеката, и със спални чували или възглавници. Всеки знае, че най-приятно е след приказката… да заспиш.

автор: Красимир Проданов
източник: detskiknigi.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,594 преглеждания

Comments are closed.