Нещата, които децата ще научат от родителите си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
rp_family-beach.jpg

Да си поставяме нарочни цели и да се тревожим, когато децата ни не ги постигат е безсмислено, защото децата учат и запомнят най-добре, онова, на което са преки свидетели.

Ето на какво можем да научим децата си в пространството, наречено семейство, без помощта на специалисти, педагози и психолози.

1. Обич

Когато родителите на децата са привързани един към друг, независимо дали са женени или не, и децата виждат тази обич и привързаност ежедневно, те започват да се държат по същия начин. Затова не е грешка родителите да показват обич и привързаност, да се държат за ръце, да се прегръщат, целуват и гушкат пред децата толкова често, колкото е възможно.

2. Да казват „Съжалявам!“

Децата трябва да чуват тази фрази от родителите и да знаят защо и кога те я използват. Така ще се научат да я използват винаги, когато това се налага. „Съжалявам“ е думичката, която размеква и най-коравото сърце и може да предизвика състрадание и прошка, дори в най-заплетените ситуации.

3. Себеутвърждаване

Когато родителите се подкрепят и окуражават един друг, те по-смело се изявяват и себеутвърждават като личности в двойката. Колкото по-сигурни се чувстват, толкова по-лесно те самите подкрепят околните, в това число и децата си, а когато децата получават тази подкрепа, след време без затруднение ще я проявят към своите близки.

4.  Възхищение

Ако един мъж не се стеснява да изразява открито възхищението си от своята половинка, той със сигурност ще предаде един от най-важните уроци на своите деца – да харесват и да се възхищават от хората, които обичат и уважават. Така че, всеки път когато казвате „Ти си страхотен“ на съпруга си или чувате от него „Невероятна си!“ – вие учите децата си да изразяват открито и искрено откровението си. Това е пътят към взаимното и трайно привличане между хората.

5. Да имат време

Децата знаят, че родителите им искат да са заедно с тях, но знаят и че имат задължения, които трябва да изпълняват ежедневно и с които всички трябва да се съобразяват. Затова те винаги оценяват възможността на родителите да им посветят време. Когато те самите станат родители, със сигурност ще си спомнят колко важно е това.

6. Смях

Колкото повече се смеят родителите, толкова повече ще се смеят техните деца. Ако те ежедневно са свидетели на доброто ви настроение, на вашият смях, те също ще са весели и ще растат щастливи.

7. Уважение

Когато един баща е галантен към майката, отваря вратата пред нея, дърпа стола, за да седне, носи торбите с пазара, коша с пране и ежедневно показва уважение, децата се научават, че това е важно, без да се налага да им бъде обяснявано.

8. Приятелство

Когато домът ви е отворен широко за приятели, когато се срещате с тях и извън дома си, в радост и в беда, децата свикват с мисълта, че приятелите са част от семейството и са точно толкова значими и важни, колкото и най-близките роднини.

9. Съпричастност

Обикновено майките са тези, които във всеки един момент са готови да изслушат и да проявят разбиране към децата. Но, ако и за двамата родители въпросът „Как мога да ти помогна?“ е добре познат, ежедневието на всички ще е прекрасно.

Родителите трябва да са наясно, че децата са огледалото, в което се отразява всяко едно тяхно действие или мисъл, затова и отношенията между тях самите са от такова голямо значение за възпитаването на основните добродетели и оформянето на светогледа на техните деца. От онова, което децата виждат у дома като отношения между мама и татко зависи един ден какво партньорство ще изградят те самите.

Адаптация от familyshare.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,291 преглеждания

Comments are closed.