Неща, които ми се искаше да знам преди да имам деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

happy-family-having-fun_f_improf_

 

Преди да имам деца, определено си мислех, че знам всичко за тях и правилното им отглеждане. Все пак завърших педагогика и през всичките тези години учех за детското развитие, родителството, подходите в отглеждането, психология, специфика на брака и семейството… Може би поради тази причина определено си мислeх, че знанията, които имам ще ми дадат огромно предимство в отглеждането на собствените ми деца. Всички прочетени лекции, изготвeни  проекти и курсови работи, безсънни нощи в четене на различна литература, свързана с предмета, ми даваха увереност, че съм готова да се справя безпроблемно с всяка дилема, пред която са изправени другите родители… или поне така си мислех.

Обаче теорията ми беше разбита на пух и прах още първата седмица от живота ми с новороденото. Нито безсънните нощи, прекарани в учене за изпити, нито изчетените материали ме бяха подготвили за същината на това да бъдеш майка. Нямах представа какво е да бъдеш родител на практика.

Иска ми се просто някой да ми беше дал инструкция за употреба още при раждането – ето защо, реших да направя списък с нещата, които ми се искаше да знам преди да стана майка, за да могат жените, които всеки момент очакват дете да бъдат една идея по-подготвени.

1. Децата се развиват с различно темпо

Опитайте се да устоите на изкушението непрекъснато да сравнявате своето дете с останалите на неговата възраст. Просто се наслаждавайте на всеки момент, без да се тревожите, кога най-после ще достигне следващата фаза в развитието си.

2. Не се вземайте прекалено на сериозно

Да бъдеш родител е пълна бъркотия, за това най-доброто лекарство, което можете да предложите на себе си и на околните е смехът.

3. Ако детето не харесва отговорът ви, няма да му харесат и причините ви за него

Защитете тезата си, но не очаквайте да ви разбере

4. Всяко едно от децата ви ще бъде различно, затова не трябва да прилагате един и същ подход при всичките.

Едно от тях може да има нужда от повече внимание, друго  – нужда да бъде мотивирано … Опознайте детето си, преди всичко те са хора със свой собствен темперамент и характер.

5. Не се поддавайте на изкушението да контролирате всичко

Това само ще ви изтощи емоционално, особено ако става въпрос за по-големи деца. Дайте им свобода, гласувайте им доверие, научете ги да се справят с живота – в това е тайната!

6. Да бъдеш родител не е игра на манипулации, награди и наказания

Да предложиш награда за добро поведение може и да проработи, но ще е само за малко… и следващият път исканата награда ще бъде още по-голяма.

7. Всички деца може да направят нещо лошо във всеки един момент

Това обаче не ги прави лоши – не го забравяйте. Има огромна разлика между  „Ти си лош“ и „Държиш се лошо в тази ситуация“.

8. Приемете несъвършенството, защото оттук нататък ще се превърне в неразделна част от ежедневието.

Колкото по-рано го приемете, толкова по-щастливи ще бъдете.

9. Подредете си приоритетите

Не е необходимо непрекъснато да търчите между тренировки по тенис, уроци по английски и часове по пиано, просто защото всички други го правят. Доверете се на интуицията си и изберете подход, който ще носи удоволствие на всички, а не стрес и излишно натоварване.

10. Тийнейджърите са забавни.

Те са наградата за усилията, които сте полагали през изминалите години.

Статията продължава на следваща страница

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2

13,055 преглеждания

Comments are closed.