(не)Възможното образование. Фестивал за документални филми на тема образование

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 nevyzmnojnotoobrazovanie_600_337

ИГРАТА КАТО РЕШАВАЩ ФАКТОР В ЧОВЕШКОТО РАЗВИТИЕ + ПРЕВАНТИВНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ПОВЕЧЕ РАЗБИРАТЕЛСТВО В КЛАС

Част II на Фестивала се провежда на 22 и 23 юли в София

Третото издание на фестивал „(не)Възможното образование” стартира през март тази година в София. Заради настъпилата епидемия, бяха проведени само част от предвидените в програмата събития. И въпреки че е лято, може да си поговорим отново за образованието в различните му форми и във втората част на Фестивала. Датите, на които ще се проведе събитието са 22 и 23 юли, а мястото е в двора на 139-то ОУ „Захарий Круша“ срещу басейна „Спартак“. Събитието ще се проведе при спазване на всички епидемиологични мерки. Фестивалът се ползва от подкрепата на Фондация “Контакти без ограничения”, 139-то ОУ „Захарий Круша,  Институт за прогресивно образование, Dnes.bg, Azcheta.com и София играе.

Обичайно през лятото сме настроени за почивка, но това лято е необикновено. Сега е времето да продължим да мислим, творим, преживяваме и дискутираме на тема образование, защото то стои в основата на развитието както на децата ни, така и на обществото ни като цяло. Затова и продължението на Фестивала ще се проведе „по никое време“ и то на открито.

За трета поредна година форумът среща родители, учители, психолози и хора с разнообразни занимания, в търсене на начините, по които учат децата и как образованието може да отговаря на индивидуалните и общностни потребности в съвременния свят. Фокусът в продължението на тазгодишната програма е поставен върху играта и значимата й роля за човешкото развитие и за първи път ще се отвори темата за висшето образование и за ролята на възстановителните практики в училище.

ПРОГРАМАТА

Работилница „Възстановителни практики в училищна среда“ е първото събитие в програмата на 22 юли от 18:00 ч. Възстановителен подход наричаме комплекс от инструменти и средства, чрез които се постигат нагласи за взаимно разбиране и възстановяване на взаимоотношенията между хората в групи, най-вече в моменти на напрежение и конфликт или сериозни нарушения. Много училища и организации по света вече  прилагат възстановителен подход. Постоянно се трупат доказателства за успешността на тези практики, като в същото време те имат своите корени в миналото ни на самоорганизиращи се общности. Не е изключено да се окаже, че вие също вече ги ползвате в опитите си за справяне с различни предизвикателства от собствената ви практика и в ролята си на учители и/или родители. Желаещите ще имат възможността да участват активно и да научат повече за философията, принципите и ценностите на възстановителния подход. Подходяща е за всеки заинтересован от мирните отношения в класната стая, училището и общността. Водещ Елена Евстатиева, психодрама терапевт, фасилитатор на възстановителни практики.

Филмът “Нова искрица надежда: историята на Унитиера”, последван от дискусия ще бъде на 22 юли от 20:00 ч. Той отваря вратите към Унитиера, автономен университет в Оахака, Мексико. Мястото е обнадеждаващ пример за това как общностите могат да поемат контрол върху собственото си обучение и да оформят устойчив път за себе си, въпреки враждебната околна среда. Филмът повдига важни въпроси, свързани с целта на образованието и какво е необходимо за създаване на дълбоко екологично съзнание и връзка с общностите.

Преживелищна работилница „Магията на играта“ ще се проведе на 23 юли от 18:00 ч. Водещите Маги Благоева и Карина Кръстева от Център за демократично учене ще поканят участниците заедно да изследват смисъла и стойността на играта и нейната функция в живота на човека, детето, възрастния. И най-вече какво да (не) правим, за да запазим тези нейни ценности и ползи.

Прожекцията на филма  “За правото да играем” с последваща дискусия е на 23 юли от 20:00 ч. „Където има деца, там е есенцията на играта. Където има възрастни, там е отговорността да се подсигури правото на игра.“ Под това мото са заснети 5 документални видеа, посветени на фундаменталната роля на играта за израстването ни като цялостни и творчески личности. Това са филми за детската култура, за играта като цел и ценност сама по себе си – а не просто като обучителен инструмент, за блокажите на възрастните спрямо играта, за ролята на общността и на училището.

Фестивалът ще завърши със събитието „Пътят напред“, на което каним всички посетители да обсъдим преживяното, да направим планове за бъдещите ни съвместни дейности и да се позабавляваме.

За всички печатни материали за Фестивала се използва шрифтът ADYS, създаден специално за хора с дислексия.

Подробна програма и начините за регистрация за участие в събитията на Фестивала на: odo.bg.

Следете актуалната информация за Фестивала тук:

https://www.facebook.com/Kinozaobrazovanie/

https://www.youtube.com/channel/UCG2lx8eeqB1BVHeojSvSKhQ

* * *

Документалният филм “Ние сме тези, които очаквахме” ще бъде достъпен за безплатно гледане от 16.07 до 21.07 включително през сайта на Neterra.TV. Интересно съвпадение е, че това ще бъде първият нов филм, който Neterra.TV пуска на изцяло обновения си сайт.

Извънредното му предоставяне за онлайн гледане е поканата на организаторите на Фестивал (не)Възможното образование за предстоящото му лятно издание, при това на открито, на 22-23 юли в двора на 139 ОУ “Захарий Круша”.

Посланието на филма е, че е необходима радикална промяна в начина, по който гледаме на образованието. За да оцелее светът, който нашите деца ще наследят, има нужда от хора, които да бъдат по-креативни, по-уверени, по-подготвени и адаптивни. По думите на Хърбърт Джордж Уелс: “Цивилизацията е състезание между образованието и разрухата.” Ако искаме да избегнем разрухата, образованието трябва да процъфти. Осъществяването на промяната зависи от всеки един от нас – ученици, учители, родители, политици. Ние сме хората, които чакаме.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,544 преглеждания

Comments are closed.