Не се плашете от детския нощен плач

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

child-sleeping

Щом дойде бебе у дома, сънят излиза в отпуска. Занизват се дни и нощи, в които често се случва да не знаете нито колко е часът, нито дали е ден или нощ. И без друго след раждането не сте на себе си, а малкият човек има свой ритъм, които неумолимо ви налага. Понякога плаче неудържимо и ви се струва, че нито един от научените преди раждането съвети е приложим във вашия случай. Но ако издържите първите няколко нощи, следващите месеци със сигурност ще са по-леки за цялото ви семейство.

Цикълът на бебешкия сън е непредсказуем. Непосредствено след раждането бебето преживява истински шок. Напускайки сигурното убежище на майчината утроба, където е топло и тъмно, светът го посреща шумен, прекалено светъл и  определено по-студен. Прекъсвайки връзката с майчиния организъм, бебетата започват да изпитват и глад. Специалистите определят като основна причина за детския нощен плач именно него. Ето защо ако бебето ви се буди твърде често през нощта, е много вероятно то просто да е гладно. Ако го кърмите, не е престъпление да го нахраните, това ще го успокои и стопли. Но не правете нощното кърмене във вашето легло, защото може да заспите и да притиснете без да искате крехкия мъник. Винаги го връщайте в легълцето му. Така то от първите си дни ще привикне с определената му лично негова територия.

Нуждата на новородените бебета от сън е различна, някои се наспиват за 10 часа, а други са недоволни и от 18 часа сън в денонощието. След четвъртия месец часовете намаляват до 9-12 в денонощието с няколко дрямки през деня.

Така че, въоръжете се с търпение в първите три месеца. За проблеми с бебешкия сън, специалистите говорят ако бебето спи по-малко от 5 часа в денонощието. Ако и вашият случай е такъв, това е основателна причина да потърсите помощ от специалист, които да ви даде съвет как да се справите с проблема.

Но тъй като в повечето случай става дума за период  на адаптация в първите седмици от живота на детето, е добре да знаете един лесно приложим и напълно безобиден начин да му подсигурите повече спокойствие и сън, а това ще осигури сън и за вас.

- Вземете меко и топло одеяло и добре завийте бебето, така че да се почувства като в утроба, но не го повивайте като пашкул и не го пристягайте, както са правели нашите баби. Важно е да оставите нослето и устата му непокрити, за да диша свободно и не се изкушавайте да го гушнете в спалнята. Все пак то бързо ще порасне и когато осъзнае, че може да ви манипулира чрез плача си, ще го използва като оръжие срещу това да заспива в собственото си легло.

 

Прочетете още:

Интелектуалните потребности на бебето

Има ли детето място в спалнята на родителите?

Децата и техните среднощни страхове – как да се справим?

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

Етикети:

4,430 преглеждания

Comments are closed.