НДК с грижа за изкуството в сградата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

НДК

НДК стартира специален проект за съхранение и реставрация на монументалните произведения на изкуството  в сградата. Превантивната грижа е по повод стартиралите ремонтни дейности в двореца по повод предстоящото домакинство на Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г..

За да се запазят и съхранят произведенията по подобаващ начин, както и за да се удължи животът им, е свикан екип от специалисти, ръководен от Илинка Чергарова, реставратор в Софийска градска художествена галерия (СГХГ).

„Като цяло произведенията са в добро състояние, тъй като през последните две години полагаме много грижи за тях. Но, ако не се предпазят и реставрират сега, после рискуваме това да е по-скъпо, по-трудно и рисково”, категоричен е изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.

Предвид спецификата на ремонтните дейности процесът е разделен на два етапа: превантивна реставрационна намеса (която цели да предпази произведенията от прах, (повърхностни замърсявания), механични увреждания и д.р.) и консервативно-реставрационна намеса, която е съобразена с индивидуалните нужди на всяко едно от произведенията.

Някои от творбите (стенописи, пластики и др.) ще бъдат обезопасени с подходящо защитно полиетиленово покритие, а други като текстилните пана, например, ще бъдат демонтирани и съхранени в подходящо помещение.

В НДК има над 80 монументални произведения на изкуството, създадени специално за интериора на Двореца от водещи български творци от втората половина на XX в. В основната сграда се намират творенията на някои от най-утвърдените български майстори като: Дечко Узунов, Марин Върбанов, Светлин Русев, Павел Койчев, Теофан Сокеров, Антон Дончев, Димитър Киров, Иван Кирков, Христо Стефанов и др.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,537 преглеждания

Comments are closed.