„Заедно срещу насилието в училище“: Най-страшните десет минути

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

UNICEF_Virtual-Reality-Room_2

Вчера в НДК УНИЦЕФ представи интерактивна инсталация в рамките на кампанията „Заедно срещу насилието в училище“. Всеки, който влезе в своеобразната „синя стая“, посредством виртуална реалност ще се постави на мястото на стотици деца у нас, които ежедневно са жертва на различни форми на насилие в училище – физическа или вербална агресия, тормоз, кибертормоз и др. Сред първите посетители на инсталацията беше вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Инсталацията е разположена на 1-ви етаж в НДК, вход А4 и ще остане там до 16 декември включително. След това видеото ще може да бъде видяно на някои от най-оживените и посещавани локации в София – точна информация за това кога и къде ще бъде публикувана  на сайта на УНИЦЕФ, както и в каналите на организацията в социалните мрежи.

„Според изследване, България е сред десетте от 43 изследвани страни, най-силно засегнати от насилието и тормоза в училище. Днес, в рамките на кампанията, ще представим нов подход – ще използваме виртуалната реалност, за да може да се поставим в позицията на ученик, който страда от насилие в училище. Така ще отворим сетивата си, за да започнем да говорим за това и да намалим тези случаи в нашата общност“, обърна се д-р Джейн Муита към присъстващите на откриването.

„Планираме в рамките на следващите три години да разработим и приложим програма за превенция на насилието в училище заедно с Министерство на образованието и науката. В нея са предвидени анализ на ситуацията във всяко училище и създаване на план за всяко конкретно място, повишаване на разпознаването на видовете  насилие и тормоза, информация как и къде може да се получи помощ, въвеждане на нови методи на работа в училищата, активно въвличане на децата, учителите и родителите“, каза Даниела Колева, Програмен директор „Закрила на детето“ в УНИЦЕФ България.

Децата не бива да се чувстват самотни и беззащитни, а част от общество, което расте взаимно и задружно, защото те са бъдещето на нацията. И двете групи – както тези, които упражняват насилието, така и потърпевшите, всъщност са жертви“, сподели певецът Рафаел Пашамов-Рафи.

„Сменил съм много училища. Когато бях ученик в Бургас дори се принудих да се запиша на бойни изкуства. След време обаче разбрах, че не агресията е инструментът, с който трябва да се решават проблемите и конфликтите, а комуникацията“, каза от своя страна изпълнителят и автор Искрен Тончев – Искрата. Рафи и Искрата подкрепят кампанията „Заедно срещу насилието в училище“.

На 11 декември се навършват 72 години от основаването на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ).

Кампанията „Заедно срещу насилието в училище“ се осъществява съвместно с  Министерство на образованието и науката. Главната й цел е да се повиши разбирането и чувствителността по темата за насилието, да се намали толерантността към различните му проявления и да се подкрепят училищата в ефективната превенция на насилието и тормоза.

Над половината тийнейджъри по света са били поне веднъж обект на насилие от страна на връстници в и около училище. Физическото насилие и тормозът пречат на образованието на над 150 милиона деца на възраст 13-15 години, според данни от проучване на УНИЦЕФ. Учениците в България са сред челните десет от общо 43 изследвани страни, засегнати от проблема „училищен тормоз“. Дискомфортът и отчуждението от училище, ниският успех и тормозът утвърждават рисковите поведения сред юношите, показват данни на друго изследване – върху здравето и поведението на децата в училищна възраст, проведено от Института за изследване на населението и човека в сътрудничество с УНИЦЕФ.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,120 преглеждания

Comments are closed.