Най-голямото монетно съкровище е в Перперикон

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Perperikon

Археолози очакват да открият в Перперикон най-голямото монетно съкровище от Средновековието. Проф. Николай Овчаров посочи, че откритите преди няколко дни две златни монети и намерените миналата седмица нови 9 златни и 6 сребърни, дават основания да се смята, че това ще бъде едно от най-големите съкровища до този момент на територията на България от периода на Средновековието.

Вече изровените общо 11 златни монети – перпери, са от 14-ти век. Десет от тях са сечени от императорите Андроник Втори и Андроник Трети Палеолог, а останалата единадесета от императорите Андроник Втори и Михаил Девети през 1327-30 година. Общият им грамаж е приблизително 50 грама, а средната им тежест – около 4 грама.

Николай Овчаров обясни, че византийската перпера, създадена в началото на 11-ти век, първоначално включва тегло 4.4 грама с 21-22 карата, но с инфлационните процеси губи доста от своето съдържание. Откритите при разкопките монети са около 14-16 карата и грамаж от 3.7 до 4.4 гр. Шестте сребърни монети представляват венециански грошове, изсечени са в края на 13-ти век, но са изрязани инфлационно в средата на 14-ти век. Били са доста използвани на Балканите през 14-ти век.

Интересни са изследванията около заравянето на монетите, които насочват учените към средата на 14-ти век и османските нашествия по това време в региона. Обикновено съкровищата се полагат в глинено гърне или друг подобен съд, а в този случай монетите са намерени разпилени в помийна яма  на около два метра диаметър. Според археолозите най-вероятно са били заровени в кесия, която с годините се е разградила.

Монетите са открити в средния град, малко преди Цитаделата – в частта, за която се предполага, че е резиденцията на епископите на Перперикон, за чието богатство съществуват вече сведения.
Овчаров добави, че проучването на мястото продължава, като очаква да бъдат намерени още монети, тъй като според предположенията цялото съкровище се състои от близо 50 златни монети. Наред с него е открит и сребърен обков от много красива икона, но тя все още не е изследвана.

Междувременно продължават проучванията на две църкви в югоизточната част на Акропола, а
другата седмица предстои отварянето на две гробници, за които се предполага, че са епископски. В края на септември ще може да се види цялата укрепителна система от Акропола на Перперикон от
нейния първи строителен период – т.е. когато е строена за първи път, а именно втората половина на 3-ти век.

Перперикон продължава да бъде един от най-силно посещаваните обекти в България, както от наши, така и от чуждестранни туристи.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

4,376 преглеждания

Comments are closed.