„Най-големия урок в света“ ще се случи с българско участие

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

nai-golemiyat-urokНад 500 милиона ученика от целия свят ще се включат в инициативата на УНИЦЕФ. У нас „Най-големият урок в света“ ще се проведе в над 500 класа в цяла България.

В седмицата 28 септември – 2 октомври в класните стаи на държави от всички континенти на планетата ще се проведат интерактивни презентации и дискусии, посветени на Глобалните цели за устойчиво развитие. Това ще се случи веднага, след като лидерите на всички държави по света приемат 17 нови цели на юбилейното 70-то заседание на ООН. Ето защо милиони деца ще бъдат ангажирани с популяризирането на проблеми като бедността, глада, неравенствата, климатичните промени, насилието  и заедно ще търсим начините за справяне с тях в следващите 15 години.

Глобалните цели за устойчиво развитие са приемник на Целите на хилядолетието за развитие, които изтичат в края на тази година. Новата световна програма е най-амбициозната досега и за нейното трайно реализиране е нужна креативността, енергията и волята за промяна, която произтича от младите поколения.

Първият урок в страната ще бъде на 29 септември, от 10 ч., в ж.к. „Младост 1″, 10 СОУ „Теодор Траянов“ в София. В него ще се включи и Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, както и новият Представител на УНИЦЕФ за България – г-жа Мария Хесус Конде и председателят на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, г-н Огнян Траянов.

Идеята е деца от 5-и клас да бъдат запознати и ангажирани с решаването на проблеми като бедността, глада, неравенствата, климатичните промени, насилието и др. Около тези и още цели ще се обединят всички световни лидери, вкл. България, на 25 септември в ООН.

Инициативата у нас е на УНИЦЕФ България в партньорство с Българска мрежа на Глобалния договор на ООН и Министерство на образованието и науката.

 

Източник: УНИЦЕФ България

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,522 преглеждания

Comments are closed.