Национална стратегия за ранно детско развитие на децата от 0 до 7 години

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

ranno-detsko-razvitie

Необходимо е изработване на национална стратегия за ранно детско развитие, насочена към децата от 0 до 7 години – това е една от препоръките в изследване за ранното детско развитие в България, направено от фондация “За нашите деца”, сдружение “Дете и пространство” и БАН.

Изследването очертава основните предизвикателства пред страната ни, свързани с детското благосъстояние, и негативните тенденции, сред които смъртност при децата до 1 година, над средната за Европейския съюз, голям процент деца в риск от бедност и много деца от бедни семейства, които не ходят на детска градина.

Документът отправя и препоръки към здравната, образователната и социалната система за подобряване на системите за ранно детско развитие.

Над 43% от децата у нас живеят в риск от бедност, около 6,5% от децата до 5 години са с изоставане в ръста, а над една четвърт от тях са с различна степен на анемия – това са някои от негативните тенденции, очертани в изследването за ранно детско развитие, представено на конференция, организирана от фондация “За нашите деца”.

На базата на изследването се дават и препоръки, като въвеждане на редовни домашни посещения от лекари при децата до 3 години, въвеждане на методи за ранно разпознаване на обучителните трудности в детските градини, данъчни стимули за работодатели, които наемат родители на малки деца и им осигуряват гъвкаво работно време.

Бъдещата визия за ранно детско развитие трябва да залага на достъпа до образование, ефективното финансиране и управление, но и на скоростни решения и мобилността на бъдещите поколения, заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Изследването отчита още необходимостта от единен център за координация на отделните политики, който трябва да е институция. Държавната агенция за закрила на детето е възможен такъв център, но към момента няма такава роля и не я припознава като своя.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,538 преглеждания

Comments are closed.