Наръчник за детски рожден ден

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Нямам спомен, преди да стана майка, да съм се подготвяла толкова време за мой собствен рожден ден, колкото се приготвям и вълнувам за този на детето си. Вече съм минала четири пъти по този път, но не мога да кажа, че се съм по-малко екзалтирана за следващия (който е чак зимата)-напротив даже. Освен това празникът далеч не се случва в един ден. „Три дни яли, пили и се веселили” е доста слабо описание на всенародните тържества, които се организират по повода. Предполагам, че това до голяма степен се случва при всички и в това няма нищо лошо, стига да овладееш нивото на стрес, похарчени пари и евентуалните щети.

Има множество варианти за празнуване на детски рожден ден, които зависят от възраст, място, време на годината, бюджет и още, и още…

Но все пак се опитах да систематизирам основните неща, без които един детски рожден ден няма как да се случи.

Тортата

Разбира се, на нея се пада почетното първо място в списъка. Ако има нещо, без което един детски рожден ден не може, то това безспорно е Нейно величество – Тортата!

Обикновено вариантите за торта са два – да направиш сам или да купиш. По-евтиният вариант е да направиш (освен това си наясно какво точно има вътре). По-лесният и сигурен – е да купиш. Понеже често тортите за празника са повече от една – може да съчетаете домашната и купешката. Още повече, че в детските градини и детските парти центрове искат сертификат за тортата, така че за там е ясно, че трябва да е поръчана. За вкъщи обаче, може да си я направим сами.

 

Домашната торта

Предимства:

– правим я по наш вкус
– знаем точно какви продукти използваме
– облекчава бюджета

Недостатъци:

– Може да не се получи, ни на вкус, ни на цвят
– Не са особено атрактивни на вид (в повечето случаи)
– Не може да се внасят домашно приготвени торти в градините и детските клубове

Ако решите да правите домашна торта, но не си изкарвате прехраната като правите сладкиши, по-добре е да направите една за проба. И то не в деня преди празника, за да имате време за реакция и евентуално за още няколко опита.

Поръчковата торта

Предимства:

– пести време и усилия
– има безкрайно разнообразие от украса – снимки, картинки, захарни фигурки

Недостатъци:

– по-скъпа е от домашната
– не може да сме съвсем сигурни в съставките

В случай че ще поръчвате, отидете заедно с рожденика. Опитайте тортите, особено, ако не сте си купували до сега от тази сладкарница и го оставете сам да си избере украсата. Няма значение дали вие сте почитател или не на Бакуган-ите и дори не знаете кой или какво е Бакуган! Важното е на детето да му харесва.


Пресметнете добре дните до празника, за да не се окаже, че няма време за изпълнение на поръчката. Ако ще носите тортата в детска градина или клуб, не забравяйте да си вземете сертификата.

Мястото

Аз, като едно зимно бебе и дъщеря ми, като друго зимно бебе, мога да се оплача, че откъм място за празнуване на рожден ден сме доста ограничени. Най-общо, в студеното време вариантите са два – вкъщи или в детски център. И двете имат своите предимства и недостатъци. От моя личен опит мога да кажа, че ходенето в парти клуб за деца под 3 години е общо-взето безсмислено. Първо дечицата са още твърде малки, за да се забавляват с играчките, които предлагат повечето подобни заведения. Второ – храната там не е от най-подходящите.

Но пък за по-големи деца, подобен начин за изкарване на рожден ден е предпочитан. А пък за родителите – най-удобен. Теренът, украсата, забавленията, костюми, хапване, а повечето места работят и със сладкарници, което пък решава въпроса с тортата – всичко на куп. Цената на подобно мероприятие обикновено не е от най-ниските и като се тегли накрая чертата, се оказва доста скъпо удоволствие, което трябва да се вземе предвид.

Ако решите да празнувате вкъщи, ще ви е нужна доста по-голяма организация, но ако детето е по-голямо, може спокойно да го включите в част от подготовката. Направете заедно поканите и украсата, определете менюто, помолете го да си почисти стаята.

Началният час на веселбата трябва да се съобразен с възрастта и режима на детето, броят на гостите – също. Може да има и краен час, който обаче да бъде обявен в поканите, за да може децата предварително да са подготвени, че като всяко нещо, дори рождения ден има край.
Ако искате нещо по-различно от обичайните къщни забавления, сега има доста парти-центрове, чиито аниматори ходят и по домовете. Предлагат се костюми за маскен бал, фокусници, театър, танци…

За пролетно-летните рождени дни, идеалното място за празника е навън. Част от детските клубове имат и двор, което е чудесен вариант. Но също така може да посрещнете гостите си в градинка, парк, дори и някъде на зелено извън града. Една украсена беседка, няколко одеяла – и купонът може да започне.  Вероятно ще ви е малко трудно, чисто логистично, но със сигурност усилията ще си заслужават. Друг възможен проблем, който може да възникне е, ако времето ви изиграе лоша шега. Затова не е зле да обмислите и някакъв резервен вариант, в случай на дъжд. 

Бюджетът

Един от решаващите фактори, ако не и единствен, за това как и къде ще се празнува рожденият ден – това е бюджетът. За да няма неприятни изненади, още в самото начало си определете такъв и действайте според него. Направете си списък на нещата, които ще са ви нужни, решете колко пари ще отидат за всяко от тях и действайте.

Ето един примерен, който може да ви помогне:

– подарък
– торта
– храна
– украса
– парти център/аниматори
– извънредни/други

Гостите

Това с гостите е трудна работа, защото както и да съм го мислела, така и не успявам да събера всички в един ден. Има празник с баби, лели, стринки и друг вид близки и далечни роднини и вече Празникът с децата (без да броя този в детската градина). И дори да разполагаш с достатъчно място, пак е добре да се разделят двете мероприятия. По много причини.

За празнуването на Първата годинка е за предпочитане да няма твърде много хора.  Може да са само най-близките. Евентуално и няколко деца. Понеже имам теория, че Първият рожден ден на детето, е по-скоро празник на майката, ако искате да почерпите повече приятели, може би е по-добре да го направите някъде навън, без децата.

Хубаво е да предупредите гостите по-отрано, за да може да се организират и да не поемат други ангажименти за същия ден. Подгответе им покани, с датата, часа и мястото. Помолете ги, да ви потвърдят дали ще дойдат, за да може да си направите по-точни планове.

Менюто

Храната основно зависи от възрастта на децата, мястото на празника и бюджета. За съжаление менюто, което предлагат в повечето парти-центрове, не е от най-здравословните. Така, че ако децата са малки, имат някакви алергии или проблеми с определени храни, може би е по-добре да се съберете вкъщи, за да може да контролирате съдържанието на чиниите. Но пък от друга страна – има някой друг, който ще сготви, сервира и мие мръсната посуда след това.

Ако празнувате навън или вкъщи ще ви е по-натоварено, но пък ще сте си приготвите всичко по ваш вкус и под ваш контрол. Ако ще очаквате много гости и имате възможност, може да поръчате кетъринг. Ако пък не, не се колебайте да включете в приготовленията останалите хора вкъщи или да помолите приятелка за помощ.  Ако цял ден сте приготвяли сандвичи, торти и всякакви други лакомства, до вечерта няма да са ви останали, нито сили, нито нерви.

Най-лесното, най-популярно и доказано през годините меню за рожден ден са сандвичите. Спомням си ги още от моето детство, франзелите, нарязани на кръгчета със салам, кашкавал и лютеница. Всички деца (и възрастни) ги обичат, затова може да изберете този вариант, но за да има и здравословна нотка, добавете зеленчуци за украса. 

Има един идеален начин да предложите на гостите си малко витамини – зеленчукови солети, лесно, красиво, вкусно и полезно. Нарежете на дълги, тънки пръчици – морков, краставица, чушка (зелена, червена, жълта). Разпределете ги във високи чаши, които напълнете почти до горе с прясно изцеден лимонов сок и вода. Това ще ги задържи свежи и ще придаде много приятна киселина на „солетките”. На масата на възрастните може да предложите и вариант с разреден в вода соев сос. За децата не е подходящ, защото е много солен.

Предложете плодове. За да бъдат по-атрактивни – направете плодови шишчета, например.

Ако сте решили да празнувате навън, в парка например, гледайте да облекчите менюто максимално. Сандвичите отново са добър вариант и се пренасят лесно в кутии. Малко плодове, торта и сте готови за веселба! Не забравяйте чинийки, чашки за еднократна употреба (да не забравяме за природата – нека бъдат картонени, а не пластмасови), салфетки, мокри кърпички.

Украсата

Е, украсата е ясна – балони, балони и друг вид балони. Малко гирлянди, свирки, кречетала и всякакви други подобни, които вдигат колкото може повече шум. Може да добавите някакви парти шапки, смешни очила, изкуствени носове, диадеми с антенки и други странни аксесоари.

Ако детето е малко, разбира се, внимавайте с балоните и свирките. Силният шум или спукан балон може да стресне рожденика, а и малките гости.  За първи рожден ден, малко гирлянди или разноцветни хартиени топки са напълно достатъчни. 

Снимките

Имам доста какво да кажа по темата за снимките от рождените дни, а и за филмчетата също. За първия рожден ден на дъщеря ми, бях помолила поне трима приятели да си вземат фотоапаратите (професионални), един – камерата. Имам милион снимки + филмче, които се стоят в една папка в компютъра ми вече четири години. Може би извадих една на хартия, но не помня по какъв повод. Подобно нещо се случи и на следващата година. А на последния пък не бях заредила фотоапарата и имам няколко от един телефон. Какво да ви кажа…

Най-добре е, ако искате хубави семейни снимки от празника, най-добре да си ги направите сами преди началото на веселбата. Не правете десетки и стотици. Никога няма да напуснат компютъра ви и ще потънат сред останалите „гигабайти” фотоси от къде ли не. По-добре направете 5, но след това си ги извадете в добрия стар хартиен формат, за да си ги имате в албум, да си ги гледате, да ги показвате, да си сложите в рамка, да имате наистина спомен. 

Най-важното

Най-важното, разбира се, което ви е нужно за рождения ден, е доброто ви настроение. Отпуснете се и се забавлявайте. Нещо не било наред с организацията, има торта, лютеница, трохи по целия под, диван, чисто новата рокля… няма никакво значение. Майчината усмивката, смехът, прегръдките, игрите, времето прекарано заедно на този ден – това е най-големият подарък, който може да направите на вашето дете.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

111,637 преглеждания

Comments are closed.