Надежда за недоносените бебета

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Съвременната медицина предлага големи възможности за недоносените бебета. Шансовете им нарастват с всеки изминал ден – медицината става все по-добра, правят се много проучвания в тази област, лекарите и медицинският персонал непрекъснато подобряват своите знания.

nedonoseni-deca

Тенденциите напоследък са към увеличаване на броя на преждевременните раждания, което е тревожно, но има и нещо положително – това увеличава опита и квалификацията на специалистите, което означава все по-добри резултати с всяко следващо недоносено бебе.

Според проучване на д-р Лилия Вакрилова (Началник отделение „Интензивни Грижи“ към неонатологична клиника „Майчин дом“), увеличаването на гестационната възраст с една седмица намалява риска от преживяване с усложнения или смърт с 37 % и съответно увеличаването на теглото при раждане със 100 г. намалява риска от преживяване с усложнения с 26 % и от летален изход с 47 %.

В много болници по света 24 гестационна седмица е гранична точка за това кога лекарите да използват медицинска намеса, за да се опитат да спасят живота на преждевременно родено бебе.

Бебе, родено в 24 г.с. изисква много сериозна намеса, последвано от дълъг престой в болницата, като вероятността от усложнения е много висока.

Тук идва и моралният въпрос – кога е удачно лекарите да се намесят, при какви обстоятелства и каква ще бъде цената. Дори бебето да оцеле, е твърде вероятно то да бъде с тежки увреждания.

От 2009 година България е в унисон с европейските стандарти по неонатология и всяко дете, което е родено над 600 гр. и проявява признаци на живот, се регистрира като живородено и се полагат медицински грижи за спасяването му. Преди 2009 година бебета родени с тегло под 1000 гр. е трябвало да преживеят 7 дни, за да се регистрират като живородени.

ПОСЛЕДСТВИЯ

1 на 10 недоносени бебета ще развие трайно увреждане, като наприме рзаболяване на белия дроб, церебрална парализа, слепота или глухота.

50% от недоносените бебета, родени преди 26-та седмица на бременността, са с увреждания, 1/4 с по-сериозни увреждания

От всичките деца родени преди 26 г.с., резултатите при 241 от оживелите деца на 6 годишна възраст показват завишени нива на увреждания като:

22% са с тежка инвалидност (деца с церебрална парализа, но не могат да ходят, ниски когнитивни резултати, слепота, силна глухота)

24% са с умерена инвалидност (деца с ДЦП, но могат да ходят, когнитивните резултати варират в различни граници, по-малка степен на зрителни или слухови увреждания

34% имат лека инвалидност (определяща като ниско IQ/ когнитивни резултати, кривогледство, нуждаещи се от очила

20% нямат проблеми

Това проучване показва по-голям риск от тежка инвалидност и по-ниски когнитивна функция за момчетата в сравнение с момичетата. Това подкрепя теорията, че мъжкият пол е важен рисков фактор в изключително недоносените бебета.

Неврологично увреждане се срещат често в училищна възраст изключително сред недоносените деца.

РЕКОРДИ

Джеймс Елгин Джил (роден на 20 май 1987 г. в Отава, Канада) е най-рано роденото оцеляло недоносено бебе в света. Той е роден 128 дни по-рано (в 21 седмица и 5 дни) и е тежал 624 г. Той оживява и е здрав.

Амилия Тейлър често е цитирана като най-малкото родено недоносено бебе. Тя е родена на 24 октомври 2006 год в Маями, Флорида. Тя се е появила на този свят в 21 седмици и 6 дни и този факт навсякъде се определя като ЧУДО. В информацията, изнесена в публичното пространство за този случай има известно объркване, тъй като тази възраст (21 г.с. и 6 дни) е изчислена спрямо датата на зачеване (чрез ин-витро), а не спрямо датата на последната менструация на майката, т.е. гестационната възраст на най-рано роденото оцеляло недоносено бебе е 23 г.с. и 6 дни. Амилия Тейлър и е роена само 283 гр. и 24.13 см. Снимките на Амилия до една химикалка, за да се види колко мъничка е в действителност, придобиват огромна популярност. И как иначе – кой би повярвал, че е възможно оцеляването на толкова малко бебе. Този случай в световен план трябва да дава сили и надежда на всяка майка на недоносено бебе – няма невъзможни неща, повярвайте в чудесата!

Амилия Тейлър дълго време е била на апаратно дишане, а подаването на кислород е продължило дори след изписването й. Тя имала проблеми със сърцето и кръвното налягане, както и лек мозъчен кръвоизлив. Майка й успяла да докосне мъничката си рожба едва след шест седмици.

Детето е прекарало 4 месеца в интензивен сектор, а стойността на лечението й е била над 1 милион долара. Едва на 18 месеца тя достига теглото на новородено – около 3 кг. За щастие няма сериозни увреждания.

Рекордът за най-малко недоносено бебе, което е оживяло известно време, е воден от Маделин Манн, която е родена в 26 г.с. с тегло 280 гр. и дължина 24 см. Този рекорд е счупен от Румайза Рахман, която е родена в същата болница в 25 г.с. При раждането си тя е била 20 см дълга и е тежала 244 гр. Нейната сестра близнак също е била много малко бебе, тежала е само 563 гр. По време на бременността тяхната майка е страдала от прееклампсия, която причинява опасно високо кръвно налягане, което поставя детето в дистрес и налага раждане чрез цезарово сечение. Сравнително здрави, близначките е трябвало да се подложат на лазерна операция на очите, за да се коригира тяхното  зрение, често срещан проблем при недоносените бебета.

Някои исторически личности, които са родени преждевременно:

Алберт Айнщайн (физик, носител на Нобелова награда от 1921 г.). Родителите му са били обезспокоени за интелектуалното му развитие заради закъснелите му говорни способности и липса на гладкост в говора до 9-годишна възраст;

Марк Твен (американски писател, роден през 7-ми месец на бременността);

Йоханес Кеплер (немски математик, астроном и астролог, роден през 1571 г. в 7-мимесец на бременността);

Исак Нютон (английски физик, математик, астроном, философ, алхимик и богослов, роден през 1643 г., достатъчно малък, за да се побере в еднолитрова халба, според майка му);

Уинстън Чърчил (британски политик, роден през 1874 г. в 7-ми месец на бременността)

Анна Павлова (известна руска балерина, родена през 1885 г. в 7-ми месец на бременността)

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,770 преглеждания

Comments are closed.