Над 4850 деца се включиха в третата национална кампания „Стара хартия за нова книга“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Stara-hartia-za-nova-kniga-2015-Ecoteatar

 

Сн. Мони Франсез

Екоспектакълът „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка”, предтавен от Театъра на приказките.

 

На 13 септември пред Книжен център „Гринуич“ на бул. „Витоша“ 37 за трети пореден път се проведе детският празник „Стара хартия за нова книга“.

В навечерието на първия учебен ден под надслов „Почисти и прочети“ 2850 деца със своите родители активно се включиха в акцията и събраха 15,3 тона хартия. Жителите и гостите на града показаха своята съпричастност и отговорност към опазването на околната среда и създаването на вкус и любов към четенето.

Патронът на акцията в София госпожа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, изрази благодарността си съм всички родители, които отговорно възпитават децата си и ги насърчават да четат: „Нашият град се променя всеки ден с Ваша помощ“.

Изпълнителният директор на „ЕКОПАК България“ АД господин Тодор Бургуджиев отчете отлични резултати за 2014 г.: „Гражданите на София са събрали в цветните ни контейнери 1780 тона рециклируем отпадък – 880 тона хартия, 540 тона пластмаса и 360 тона стъкло. Така са спасили от изсичане 11 400 дървета и са спестили почти 28 млн. л вода, 7,5 млн. квч електроенергия, 3280 барела петрол и 3520 куб. м от обема на градското депо.“

Виктория Бисерова от Книжен център „Гринуич“ пожела на децата да открият много нови и любопитни неща в книжките, които са си избрали, и да отварят всяка следваща с нетърпение и обич.

За забавленията през целия ден се погрижиха артистите от Театъра на приказките с екоспектакъла „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка”. Музика, танци и игри, както и интересни предизвикателства с много изненади и екоработилница за изработване на бижута, цветя и сувенири от отпадъци направиха децата съпричастни към опазването на околната среда. Концерът на детските вокални групи „Мики Маус“ и „Врабчета“ и изпълненията на децата от танцов и спортен клуб „Суперформа“ допълниха празничното насторение.

Главният редактор на сайта Az-deteto.bg госпожа Мария Дуковска обяви резултатите от петата национална кампания на „Забавното лятно четене“ и връчи награди в категориите „Най-четящото дете“, „Най-четящият град“, „Най-четящото училище“ и „Най-четената книга“. Русе грабна приза „Най-четящ град“. Най-четящото училище отново е гордост за крайдунавския град – призът взе Средното общообразователно училище за европейски езици „Свети Константин-Кирил Философ“.

Дара Кръстева от София заслужи титлата за „Най-четящото дете“ за 2015 г. Литературният конкурс за творческо писане на тема „Моето невероятно лятно приключение“ класира най-добрите творби в две възрастови групи – от 6 до 9 и от 10 до 14 години. Журито избра в категорията 6 до 9 години текста на Диляра Илиазова. Във възрастовата група от 10 до 14 години спечели Ивелин Крумов. Специалната награда в тази възрастова група отиде при Давид Мавродиев. Той получи наградата си лично от изпълнителния директор на „ЕКОПАК България“ – Тодор Бургуджиев.

През 2015 г. инициативата за първи път се проведе и в градовете Пловдив (5 септември) и Русе (12 септември). В Пловдив 700 деца събраха 4,2 тона и си избраха 1000 нови книжки. В Русе се включиха 1300 деца и предадоха 7 тона хартия срещу 1500 книжки.

Събитието в София бе подкрепено от издателствата „Хермес“, „Бард“, „Книгомания“, „Ентусиаст“, „Фют, „Егмонт“, „Труд“, „Дамян Яков“, „Сиела“, „Софт прес“, „БГ книга“; „Албо груп“.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,578 преглеждания

Comments are closed.