На 12 януари е роден майсторът на детските приказки Шарл Перо

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
ChPerrault

На 12 януари 2016 година се навършват 388 години от рождението на Шарл Перо. Той е роден през 1628 и умира през 1703, но продължава да живее в умовете на милиони хора по цял свят със своите незабравими истории за приказни и нереални случки и герои.

Червената шапчица, Котаракът с чизми, Спящата красавица, Пепеляшка, Малечко-Палечко продължават да са живи и да радват малки и големи деца по цялата земя. Героите на Шарл Перо са живи, така както са иви и неговите литературни произведения, издавани през годините в милиони тиражи.

Шарл Перо в действителност се е подготвял да става юрист и дори е бил назначен на висша кралска служба. Едва през 1683 г., когато вече е на 55 години, Шарл Перо започва да пише и изявява неповторимия си и завладяващ творчески потенциал.
През 1671 г. Шарл Перо е избран за член на Френската академия на науките.

Шарл Перо обръща поглед към народното творчество и в него открива интересни персонажи, които описва в своите приказки. Народното творчество привлича Шарл Перо с живия, неподправен и изразителен народен език, с богатото идейно съдържание и изключително тънък хумор. Неговите герои са категорично поставени на двата полюса. Те са или добри или лоши. Като човек, който е имал контакти с френския двор, Шарл Перо умело внася галантност и светски маниери в някой от своите персонажите.

Всяка приказка носи послание в края си, което превръща творбите на Шарл Перо в полезни наръчници за отглеждане на всякакви добрини.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,060 преглеждания

Comments are closed.