На кое място се подрежда България по отглеждане на деца в света, по данни на СЗО

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_igri-za-deca.jpg

Според доклад на експерти от Световната здравна организация (СЗО), списание Ланцет и детския фонд на ООН Еницеф, България се подрежда на 45 място в света като държава, подходяща за отглеждане на деца.

“Нито една държава не защитава адекватно здравето на децата, заобикалящата ги среда и бъдещето им. Здравето и бъдещето на всяко дете и младеж в световен мащаб е под непосредствена заплаха от влошаване на екологията, изменение на климата и експлоатационни маркетингови практики, които подтикват децата към консумация на бързи храни, подсладени напитки, алкохол и тютюн”.
С тази констатация започва докладът, носещ гръмкото заглавие “Бъдеще за децата на света?”.

В класацията участват 180 държави, които са подредени според специално създаден за целта индекс, който измерва степенна на просперитет на децата в съответните държави. Основни критерии са здравето и финансовото състояние , а така също и бъдещите заплахи за общото благосъстояние на децата, свързани с данните за глобалното затопляне и парниковия ефект в световен мащаб.

На първо място в тази класация специалистите са подредили Норвегия, като най-добро място за отглеждане на деца, следвана от Южна Корея, Нидерландия, Франция, Ирландия, Дания, Япония, Белгия, Исландия, Великобритания, Люксембург и Сингапур.

След България се подреждат Куба и Бахрейн, а на последно място, според условията на живот за децата е Централноафриканската република.

На Балканите картинката е следната: Гърция е на 31-во място, Северна Македония на 40-то, Сърбия на 48-мо, Турция на 60-то и Румъния на 80-то място.

По мнението на експертите, пред изоставащите страни в тази класация стоят много задачи и дълъг път, за да постигнат условия, подходящи за здравословен начин на живот на най-малките си жители.

В доклада се посочва и това, че много от проспериращите страни несъзнателно застрашават бъдещето на децата посредством високите нива на замърсяване на въздуха, урбанизацията, вредните въглеродни емисии, което води до редица пагубни промени в природата и бъдеща световна екологична криза.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

922 преглеждания

Comments are closed.