• No categories

На детски рожден ден (откъс от “Да оцелееш като родител 2”)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Елисавета Белобрадова

Детски рожден ден – изпитание, през което всеки родител трябва да мине минимум пет пъти годишно като гост, а междувременно, сам, клет и измъчен, да организира поне веднъж, с ясното съзнание колко хора – приятели и непознати – ще хвърли в депресия.

Ходенето по мъките, които представляват организацията и оцеляването в рамките на един детски рожден ден, всъщност започва по един съвсем приемлив начин. С бебешки рождени дни. Малки, сладки дечица обикалят или лазят. Родителите ядат сладки, говорят си и общо взето, всичко е наред. До третата година… Тогава от милото, нежно бебе вече не е останало нищо. Насреща си имате един неконтролируем звяр, който, щом се развесели, иска да крещи, да пее една и съща песен до припадък, да се хвърля, да скача и да троши. Затова и детските парти центрове, в които се провеждат повечето рождени дни, често напомнят арени за кеч, където сред балони и пластмасови топки десет–двайсе пищящи наследници могат да безчинстват до пълно щастие.

Уви, през очите на родителя нещата не изглеждат никак розово. Пристигаме в клуба. Ани­маторката (млада девойка, жертвала нервите си и десет години от живота си, за да припечели някой лев, облечена в абсурден костюм) посреща все още спокойните и леко срамежливи дечица, които кротко се събуват и оглеждат с интерес.

Изведнъж гръмва музика, кротките деца се преобразяват и чуваш всеобщ спонтанен рев: „УААААААУУУУУАААА“, от който ти притре­перва под лъжичката. Милата до този момент аниматорка се провиква на микрофон, който е на такива децибели, че да може да надвика музиката, ревовете на децата и стоновете на агония от страна на родителите: „ИМАМЕ ЛИ РОЖДЕ­НИИИК???“. Отговаря Ӝ мощен залп от писъци, който не стихва в следващите два часа.

Докато зверовете скачат и танцуват с крясъци на Бионсе, явно подкокоросвани от девойчето с костюм на Спайдърмен от „Илиянци“, нещастната аз решавам да проведа любезен разговор с някоя от другите майки. Оглеждам се и виждам в ъгъла друга като мен. Има изплашен, леко пребледнял вид и гледа смутено. Започваме плах разговор с „Вие на кого сте майка?“. Полека–лека се отпускаме, към нас се присъединяват още няколко майки и всички се насилваме да разменим реплики, докато шумотевицата ни притиска.

От време на време дъщеря ми дотичва с разчор- лена коса, мръсни чорапи и три огромни петна върху роклята, за да ми изкрещи с всичка сила, че ИСКА ДА ПОКАНИ ИВАН, КОЙТО МНОГО Ѝ ХАРЕСВА, ЗАЕДНО С ОНАЗИ КРИСТИНА, КОЯ­ТО Е СУПЕР, НО БЕЗ АНИ, ЗАЩОТО АНИ Я Е ОСКУБАЛА И Е ГАДНА. Майката на Ани, чувст­вайки, че трябва да направи нещо, отива и вяло се провиква: „Ани, ти защо си оскубала детето?“. Аз започвам да ѝ обяснявам, че това са нормални неща. Всички сме в стрес.

Най-сетне стигаме до тортата. Дъщеря ми, която иначе е най-прекрасното дете, има нави­ка, като види торта, без значение на кого, да из­блъсква с лакът всички и да духва свещите пре­ди рожденика, което възпламенява хор от ре­вове – на справедливо ощетения рожденик и на всички останали, които е успяла да изпревари. Затова я дръпвам и  казвам ледено, че САМО ДА Е ПОСМЯЛА ДА ДУХНЕ И ЕДНА СВЕЩ, ЩЕ Ѝ ПРЕРЕЖА ГЪРЛОТО. После я пускам и за­почвам да дебна. Ето я тортата. Всички са на­стръхнали и се блъскат като за последно. Тък­мо се приготвям да се хвърля върху дъщеря ми, ако се наложи, и друго дете я изпреварва, духва свещите и за две минути всички се разревават. Рожденикът сяда на пода, майка му го успокоява, а майката на провинилия се започва да се щура, да дърпа сина си за блузата и да вика: „Как можа да духнеш свещите??? Това не е твоят рожден ден!!!“. Провинилият се се заинатява: „Искам и аз рожден ден!!!“. „Твоят е на 11 май“, му отговаря отчаяната майка, която се чуди да се извини ли, да набие детето си ли, или да се обеси под съпро­вода на Лейди Гага, която гърми с все сила. След десет минути щуране възстановяваме крехкия мир, рожденикът избърсва нос и духва свещите. Дъщеря ми е в амок от безсилие, защото я дър­жа здраво. Разбира се, в цялата лудница винаги има едно–две деца, които през цялото време изглеждат безупречно чисти и сресани въпреки вандалската проява, стоят където трябва и чакат търпеливо.

Помня как, преди да родя, бях убедена, че всяко дете, което не може да се контролира и се държи крайно невъзпитано, е плод на изключително де­градирало семейство, в което бащата бие майка­та, всички пият до зори, а детето яде само хляб и чубрица. Сега, държейки за яката собственото си, неконтролируемо, любимо чудовище, не съм толкова убедена и съм все по-склонна да разширя мирогледа си.Накрая трябва да си ходим. Дъщеря ми е потна, зачервена и щастлива. Аз съм свършена. Обуваме обувките и се прибираме. На вратата баща ѝ ме посреща с „как беше?“. Само махвам с ръка.

С времето нещата се подобряват. Когато посе­тиш няколко такива мероприятия и възпиташ де­тето си ПОНЕ да не духа свещите на другите и да не се бие, вече можеш просто да го оставиш в уре­чения час и си плюеш на петите. Рядко се среща по улиците по-щастливо лице от това на родител, който е оставил детето си на рожден ден и с лека, танцувална стъпка се изнася към някое кафене, къ­дето спокойно да поседи за малко на тишина.

А сега сериозно: децата от две до девет годи­ни имат безкрайно много енергия и са щастливи, когато беснеят. Ако не можете да си позволите парти център, пробвайте места като парк, Ко­коландия или двор на къща. Там те ще могат да празнуват, без това да има пагубен ефект върху вас. Можете да опитате и други нестандартни решения като наемане на зимна пързалка, боулинг или посещение на няколкочасов готварски курс за деца, след който се изяжда всичко. Последното е препоръчително за деца над осем–девет години, но се оказва истинско забавление, изпробвала съм го и го препоръчвам.

Не се престаравайте с храната и напитките. Децата се събират, за да се забавляват и им е практически все едно какво има за ядене.

Не робувайте на представите си как трябва да премине един детски рожден ден. Просто ви трябват квадратни метри за бесуване и три ба­нички за парлама. Е, и торта.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,961 преглеждания

Comments are closed.