На 8 януари е Бабинден

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
babinden

На 8 януари е Бабинден – един от големите женски празници след Коледа, посветен на “бабите” –  жените, които помагат при раждане на младите булки и невести. Обредността е подчинена на почитта към възрастните жени, които са “бабували” на родилките.

Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец, а след това вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на “бабата” да й “полеят”. Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или на стълбите пред дома. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива й вода да си измие ръцете и я дарява с хавлиена кърпа. Бабата закичва невестата с китка здравец, вързана с “мартеничка” – червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля със шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: “Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!”

След поливането жените даряват “бабата” с риза, чорапи, платно, които премятат на дясното й рамо. От своя страна, тя връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила (“хванала”) червено и бяло конче със сребърна паричка и също им подарява чорапки и ризки. На обед булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на акушерката. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на “бабата” и й подава подноса с храната.

Дъщерите и снахите на “бабата” подреждат дълга и богата трапеза, около която сядат всички присъстващи. Започва весело пиршество, придружено с песни, танци, а понякога и с твърде пиперливи закачки и сценки. След обяда у бабата започват да идват и мъжете. Кулминационен момент в обредността представлява обредното изкъпване на “бабата” в реката или на чешмата. Мъжете и жените изнасят бабата навън и я качват в двуколка или на шейна. Понякога слагат бабата в голям плетен кош.

Мъжете, преоблечени като “волове”, с кожени маски и рога, влачат колата или шейната из селото. Ако по пътя невестите срещнат мъж, свалят калпака му и искат откуп. Шумната дружина отвежда “бабата” на реката и там мъжете я изкъпват във водата. Този обред е известен по нашите земи като “влечугане” на бабите. Вечерта на селския мегдан всички се залавят на общо хоро, с което празничният ден завършва.

Бабин ден се празнува на 8 януари, след като е приет Григорианския календар, преди това е отбелязван на 21 януари, официално приет за ден на родилната помощ през 1951 година.

 Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,741 преглеждания

Comments are closed.