На 2 април е роден любимият на деца и възрастни разказвач на приказки – Андерсен

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

andersen500

На 2 април 1805 г. е роден любимият на деца и възрастни вълшебник – писателят Хан Кристиян Андерсен. Той е известен най-вече със своите приказки, макар че литературното му творчество е много богато и разнообразно.

Първоначално Андерсен започва да пише разкази и романи, по-късно се превръща в майстор на пътеписите, но безспорно неповторимият му талант се разгръща най-пълно като разказвач на приказки. Сред най-прочутите му приказки са „Храбрият оловен войник”, „Малката кибритопродавачка”, „Грозното пате”, „Малката русалка”, „Палечка” и много други.

Ханс Кристиян Андерсен е роден в Дания. Има тежко детство и юношество, тъй като баща му умира и върху крехките му плещи пада отговорността да се грижи за себе си и за семейството си.

Първоначално си намира работа като чирак, след това работи като тъкач и шивач, а по-късно и като работник в цигарена фабрика. Едва четиринадесетгодишен, Ханс заминава за Копенхаген. Увлича се по театъра и актьорската професия и дори е приет за кратко в Кралския театър. Междувременно започва да пише и изненадващо дори за него самия творбите му жънат успех.

В началото на 1835 година се появява първият роман на Андерсен, наречен „Импровизатор“, който постига истински успех. С написването и публикуването на романа пътят на Андерсен поема по коренно различна посока, а материалните затруднения остават в миналото. През същата година в Копенхаген са издадени и част от неговите „Приказки“. През 1836-1837 г. са публикувани и останалите части на първия том с Андерсенови приказки. Първоначално, макар да има интерес към тях, приказките не се продават много добре, но малко по-късно се превръщат в истинска сензации и донасят на писателя световна слава. През 1838 и 1845 г. Андерсен издава два нови сборника с приказки. 

Андерсен безспорно има талант и като автор на пътеписи и това не е случайно, тъй като за него пътуването е истинска страст. Именно впечатленията си от многобройните си пътувания той описва в интригуващи пътеписни истории.

В края на 40-те години на 19 век той е сред едни от най-известните писателите в Европа, благодарение най-вече на нарастващата популярност на своите приказки. Той получава своята слава още приживе, нещо твърде нетипично за оново време, а по-късно приказките, разказите, пътеписите и романите му са преведени на повече от 150 езика по цял свят. По неговите текстове са създадени сценарии за пиеси, балетни постановки, опери, игрални и анимационни филми.

Ханс Кристиан Андерсен умира на 4 август 1875 г. близо до Копенхаген.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,642 преглеждания

Comments are closed.