Мъжете и типично женските професии

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
muje-v-jenski-profesii1

Мъжете в професиите, свързани с полагането на грижи  – в здравеопазването, в образованието и в услугите за грижи за деца и възрастни хора, са във фокуса на  европейския проект “Boys in Care (BiC) – Насърчаване на момчетата да избират професии, свързани с полагането на грижи”който се изпълнява от април 2017 г. до септември 2019 г. в шест европейски страни: Австрия, България, Германия, Италия, Литва и Словения.

Общото, което свързва всички мъже, работещи като начални и детски учители, социални работници, психолози, медицински специалисти и др. от шестте европейски страни-партньори в проекта, е чувството за удовлетвореност от работата, която в ежедневието им дава много. Дава им самочувствието, че са полезни и че трудът им има значение, благодарността на пациентите, подкрепата и уважението на родителите и обичта на децата. Вижте техните истории от първо лице в You tube канала на проекта.

За някои от тях изборът на професия в сферата на грижите е бил чиста случайност, за други – опция да започнат работа в условията на икономическа криза, за трети реализирана семейна бизнес идея или откритие на път за кариерно развитие след стаж/доброволческа работа. Повечето просто са решили да пробват, защото са видели добри възможности. Рядко обаче такъв избор е бил резултат от целенасочено кариерно ориентиране в училище, както установиха и националните проучвания, проведени в страните партньори през изминалата година.

Нагласата, че мъжът и жената трябва да избират професия, която да е „подходяща“ за техния пол, отдавна е отживелица, особено в житейските избори на жените, които широко са навлезли като работещи в професионални области, смятани в миналото за „мъжки“. Обратното обаче не е факт! Стереотипната представа, че грижите за дете или възрастен, които се нуждаят от тях, е приоритет на женския пол, се е променила в личния и семейния живот, но все още важи в насоката за професионална изява, която дават училището и родителите, като „обществено приемлива“.

Проектът има за цел да проучи бариерите и да покаже ползите за мъжете, които избират професии, свързани с полагането на грижи, както и да обучи кариерни консултанти и педагози да насърчават професионален избор, основан най-вече на интересите, талантите и възможностите на момчетата и момичетата, а не на предразсъдъци.

За съжаление обаче, не само предразсъдъците, но и непознаването на същността на тези професии може да повлияе, когато младите хора правят кариерен избор. Когато една професия и перспективите, които тя дава, са малко познати,  тя най-често се изключва от кръга на желаните възможностите. Такава професия в България например  е “медицинска сестра”, която дори няма еквивалент на наименованието си в мъжки род.  Въпреки това тази работа отдавна се упражнява у нас от мъже, които работят предимно в болнични хирургични и реанимационни отделения, и са много ценени кадри и от колеги и ръководители, и от пациенти.

Проектът има амбицията да покаже как ценността именно на тези професии, свързани с грижи, може да достигне до повече млади хора чрез примерите за  успешни и вече утвърдили се практики  – например организиране на кариерни дни за момчета. Такива се провеждат от 2009 г. насам в партньорските страни Германия и Австрия и дават възможност момчетата на възраст 11-15 години да посетят работодатели и да се запознаят с подобни професии, както и с потенциала им за кариерно развитие пряко и отблизо.

Повече за целия проект можете да научите от  уебсайта.

В България проектът се изпълнява от Фондация “Център за изследвания и политики за жените” с асоцииран партньор Националната мрежа за децата.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

1,524 преглеждания

Comments are closed.