Мръсният въздух е виновен за ниското тегло при бебетата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

nedonoseno-bebe01


Мръсният въздух крие риск от ниско тегло при бебетата, съобщават от Калифорнийският университет. Хипотезата е на учени, проследили развитието на бременността на жени, които са изложени ежедневно на мръсен въздух. Според учените те са изправени пред по-сериозен риск да родят бебе с критично ниско тегло, отколкото бъдещи майки, които живеят извън населените места с високи нива на замърсеност.

Изследването се базира на международни данни и е цитирано от AFP.

Проучването по темата е най-широкомащабното, провеждано до момента, а данните се основават на резулатите от близо 3 млн. раждания в Северна и Южна Африка, Европа, Азия и Австралия. Информацията за тях е събрана в периода от средата на 90-те години на миналия век до края на първото десетилетие на XXI век.

Бебетата, които се раждат с тегло под 2,5 кг са изложени на по-голям риск от смърт или хронични заболявания на по-късен етап от живота си, затова за изследователите е важно да се установят причините за ниското тегло и в бъдеще усилията да се насочат към преодобяването им, с цел намаляване на ранната смъртност при новородените.

 

по информация от zdravennavigator.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,457 преглеждания

Comments are closed.