Мръсната дузина: Топ 12 на плодовете и зеленчуците, които съдържат най-много пестициди

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

qgodi

 

Този списък е за най-замърсените с пестициди плодове и зеленчуци, които купуваме и консумираме целогодишно.

Разбира се, има и такива, които са извън тази класация и между тях се подреждат авокадо, царевица и манго. Това се обяснява със защитната функция на дебелата ципа на тези продукти, която плътно покрива сърцевината им.

Други плодове и зеленчуци обаче няма този късмет. Като ягодите, например. При тях остатъчните количества пестициди са високи, тъй като те нямат защитна обвивка и освен това растат на земята, близо до почвата.

В пробите, направени на спанака също се откриват високи концентрации на фунгициди и инсектициди.

Анализите на Американското министерство на земеделието показват, че в следващият списък с продукти съдържанието на пестициде, е такова, че не бива да се подминава нито от специалистите, нито от крайните потребители.

Ето и т.н. „мръсна дузина“:

1. Ягоди

2. Спанак

3. Нектарини

4. Ябълки

5. Праскови

6. Круши

7. Череши

8. Грозде

9. Целина

10. Домати

11. Сладък пипер

12. Картофи

Какви са опасностите от консумацията на продукти със завишени концентрации на пестициди?

Въпросът за съдържанието на пестициди не е еднозначен. Оказва се, че колкото са опасни, от пестицидите може да има е полза. На първо място положителна е ролята им за земеделските производители, унищожаването на вредителите, повишаването на добивите и др.
Според експертите в областта, отрицателното въздействие на пестицидите върху човешкия организъм зависи от концентрацията. Токсичността идва от дозировката. В малки дози пестицидите не могат да навредят на хората, но когато дозите са прекалено високи, те се натрупват, а това неминуемо води до здравословни проблеми. Доказано е, че хора, живеещи в непосредствена близост до зони редовно третирани с пестициди, имат сериозни здравословни проблеми, а при кърмачетата това се изразява в проблеми в развитието на нервната система.

Истината е, че специалистите все още не могат със сигурност да определят дългосрочните последици от консумирането на храни, третирани с пестициди и негативните последици за човешкото здраве.

Дали ако се храним с органични и био храни, ще избегнем пестицидите?

Все по-често се споделя мнението, че е без значение колко скъпа храна ще си купим и какво ще пише на нейните етикети. Гаранция за нейната чистота никой не може да ни даде, както и за това, че тя ще бъде чиста от пестициди. Производителите на био храни използват естествени пестициди, от естествени източници. Но така или иначе, пестицидите, използвани в конвенционалното земеделие са получени от синтетични източници и те по един или друг начин попадат в почвата и въздуха, а от там и в храните, които считаме за био и органик.

Недостатъци има както в традиционното, така и в екологичното земеделие. В крайните продукти и от едното и от другото се намират остатъчни количества пестициде, така че продуктите от изброените в „мръсната дузина“ е най-добре да се ограничават доколкото това е възможно, особено за консумация от деца.

Имайки в ръцете си този списък всеки може сам да избере кои плодове и зеленчуци си заслужава да се закупуват от био и еко пазарите, където и цените са доста по-високи.

Много диетолози и специалисти по здравеопазване и хранене обаче смятат, че това е изкуствено насаждан страх сред потребителите, който неоправдано възпира много хора от ежедневна и здравословна консумация на плодове и зеленчуци. Много потребители, които не могат да си позволят да се хранят с биологични продукти избират да не консумират плодове и зеленчуци изобщо, ако те не са био производство и същевременно изпитват сериозни угризения заради това, че не хранят децата си с чисти продукти, като напълно се отказват от консумацията на конвенционална продукция.

Познанията за остатъчните количества пестициди и ползата от тях за крайните потребители.

Масовите потребите се хранят с конвенционална продукция. Това са хора със средни и ниски доходи. Често те се отказват от покупката на плодове и зеленчуци изобщо или пазаруват съвсем ограничено. Успоредно с това се насажда идеята, че органичните продукти са по-здравословни и полезни, като по този начин тази политика влияе пряко на навиците за пазаруване на хората в целия свят.

По настоящем една голяма обществена прослойка смята, че био и ограник продуктите са по-здравословни от конвенционалните. Но това на практика е доста подвеждащо. Редица изследвания показват, че няма пряко взаимоотношение между консумацията на био и обикновени храни и здравето.

За съжаление пестицидите попадат в подпочвените води, в почвата и съществуват там десетилетия наред. Така че, дори когато си мислим, че една продукция е отглеждана без да е третирана с пестициди, на практика те могат да се открият в нея, защото попадат там именно чрез подпочвените води и почвата.

Но, само защото не можем да си позволим да пазаруваме био продукти не означава, че трябва да престанем да се храним с пресни зеленчуци и плодове. Редица проучвания са установили, че е по-добре да консумираме прясна храна, дори да не е био и еко, отколкото изобщо да се откажем от нея. Ползите за здравето от диета, в която плодовете и зеленчуците имат водеща роля е много по-голяма, отколкото ако се откажем от тях, заради това, че са замърсени с пестициди.

Адаптация от mic.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11,144 преглеждания

Comments are closed.